Ciasto katarzynka

Ciasto idealne dla smakoszy kawowych mas i pierniczków. Bardzo smaczne i pomysłowe polecam :). Przepis pochodzi z gazetki Ciasta czytelników.






Składniki :


  • 3 opakowania pierniczków w czekoladzie
  • 300 g masła
  • 6 jajek + 4 żółtka
  • 150 g cukru + 3 łyżki
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 700 ml mleka
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • powidła śliwkowe

Opis wykonania  :


1.  Make przesiewamy wraz z kakao, proszkiem i sodą. Ubijamy piane na sztywno z 6 białek pod koniec ubijania dodajemy 150 g cukru. Do piany stopniowo dodajemy po jednym żółtku, a następnie dodajemy partiami suche składniki i mieszamy wszystko delikatnie.

2. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blaszki, najlepiej podzielić ciasto na połowę i upiec każdą część osobno przez ok 10 - 15 minut w 180 C. Blaszka 24x40 cm.

3. Resztę cukru mieszamy ze szklanką cukru i zagotowujemy, w pozostałym mleku mieszamy 4  żółtka, budynie, mąkę i cukier waniliowy. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy gęsty budyń przykrywamy folią spożywczą tak by stykał się z powierzchnią budyniu nie powstanie wówczas kożuch. Studzimy.

4. Masło ucieramy na puszysta masę i ucieramy z kremem, na koniec dodajemy kawę rozpuszczona w niewielkiej ilości wody.

5. Na spodzie  rozsmarowujemy powidła ( moja wersja ) następnie połowę masy, układamy pierniczki, przykrywamy pozostałą masą i kładziemy kolejny placek. Dowolnie dekorujemy.



Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Wszystko co piernikowe to moje ulubione! Wspaniale ciacho:) Zapraszamy do nas na sezamowe ciacho:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawa i pierniczki to połączenie dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń

Instagram