Pyszne ciasto "Afrykańczyk"
Przyszła pora na wykonanie wszystkich ciast z książki siostry Anastazji. Tak więc zaczęłam i mam zamiar wykonać wszystkie 100 przepisów ;). Ciasto jest bardzo smaczne. Użyłam maku mielonego, który zaparzyłam gorącym mlekiem i odsączyłam.
Składniki :
Ciasto makowe :
- 15 dag margaryny
- 8 jajek
- 20 dag cukru pudru
- 10 dag płynnego miodu
- 1 łyżeczka kakao
- 30 dag maku sparzonego i zmielonego
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
Ciasto białe:
- 1 szklanka białek (żółtka z 6 jaj idą do kremu)
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki (smak dowolny)
- 1 łyżka masła
Krem :
- 6 żółtek
- 1/2 l mleka
- 5 łyżek cukru kryształu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 kostki masła
- 1 cukier waniliowy
O mmamuniu te ciasto musi być rewelacyjne! Zapisuję i robię przy okazji!
OdpowiedzUsuńNie słyszałam ale wyglada zjawiskowo ;D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :) Ale jak dla mnie zbyt skomplikowane chyba :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle efektowne :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam - ja się ciast siostry Anastazji lękam...
Też korzystam z tej książki i bardzo lubię wszystkie receptury :)
OdpowiedzUsuńPięknie sie prezentuje! Życzę wytrwałości w realizacji tego zamiaru:)
OdpowiedzUsuń