Pyszne ciasto Afrykańczyk

Przyszła pora na wykonanie wszystkich ciast z książki siostry Anastazji tak więc zaczęłam i mam zamiar wykonać wszystkie 100 przepisów ;). Ciasto jest bardzo smaczne, użyłam maku mielonego, który zaparzyłam gorącym mlekiem i odsączyłam.




Składniki :



Ciasto makowe :

  • 15 dag margaryny
  • 8 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag płynnego miodu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 30 dag maku sparzonego i zmielonego
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody

Ciasto białe:

  • 1 szklanka białek ( z 6 jaj żółtka idą do kremu )
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki smak dowolny
  • 1 łyżka masła 

Krem :

  • 6 żółtek
  • 1/2 l. mleka
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 kostki masła 
  • 1 cukier waniliowy 

Opis wykonania :



Ciasto makowe :


Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku dobrze wyrabiając po każdym, dodajemy miód, mąkę, sodę oraz mak. Ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy z masa makową. Formy wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 2 osobne placki  180 C ok. 25 - 30  minut.


Ciasto białe :


Białka ubijamy pod koniec dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy, przesiane mąki z proszkiem oraz ocet. Pieczemy w 180 c ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.


Masa Jabłkowa :


Jabłka obieramy, trzemy na tarce o  grubych oczkach, dusimy z masłem pod przykryciem ok. 5 minut. dodajemy suche galaretki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia.


Krem :


Żółtka mieszamy w połowie szklanki mleka z mąką pszenna i ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo wlewamy masę żółtkową do wrzącego mleka cały czas mieszając by krem się nie przypalił ,odstawiamy gdy krem będzie gesty. Przykrywamy folia spożywczą tak by stykała się z powierzchnią kremu. Masło ucieramy na puszystą masę dodajemy stopniowo wystudzony krem.


Przełożenie:


Ciasto makowe - połowa kremu - ciasto białe - masa jabłkowa - krem - ciasto makowe - polewa.






Podobne Przepisy

7 komentarze

  1. O mmamuniu te ciasto musi być rewelacyjne! Zapisuję i robię przy okazji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie słyszałam ale wyglada zjawiskowo ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda :) Ale jak dla mnie zbyt skomplikowane chyba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezwykle efektowne :)
    Podziwiam - ja się ciast siostry Anastazji lękam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Też korzystam z tej książki i bardzo lubię wszystkie receptury :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie sie prezentuje! Życzę wytrwałości w realizacji tego zamiaru:)

    OdpowiedzUsuń

Instagram