Pyszne ciasto "Afrykańczyk"

Przyszła pora na wykonanie wszystkich ciast z książki siostry Anastazji. Tak więc zaczęłam i mam zamiar wykonać wszystkie 100 przepisów ;). Ciasto jest bardzo smaczne. Użyłam maku mielonego, który zaparzyłam gorącym mlekiem i odsączyłam.




Składniki :

Ciasto makowe :

  • 15 dag margaryny
  • 8 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag płynnego miodu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 30 dag maku sparzonego i zmielonego
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody

Ciasto białe:

  • 1 szklanka białek (żółtka z 6 jaj idą do kremu)
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki (smak dowolny)
  • 1 łyżka masła 

Krem :

  • 6 żółtek
  • 1/2 l mleka
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 kostki masła 
  • 1 cukier waniliowy 

Opis wykonania :

Ciasto makowe :

Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku, dobrze wyrabiając po każdym. Dodajemy miód, mąkę, sodę oraz mak. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masa makową. Formy wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 2 osobne placki w temperaturze 180 C przez ok. 25 - 30  minut.

Ciasto białe :

Białka ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, dodajemy, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.

Masa Jabłkowa :

Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dusimy z masłem pod przykryciem ok. 5 minut. Dodajemy suche galaretki, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia.

Krem :

Żółtka mieszamy wraz z połową szklanki mleka, z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo wlewamy masę żółtkową do wrzącego mleka cały czas mieszając, by krem się nie przypalił. Odstawiamy, gdy krem będzie gęsty. Przykrywamy folią spożywczą tak, aby stykała się ona z powierzchnią kremu. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy stopniowo wystudzony krem.

Przełożenie:

Ciasto makowe - połowa kremu - ciasto białe - masa jabłkowa - krem - ciasto makowe - polewa.






Komentarze

  1. O mmamuniu te ciasto musi być rewelacyjne! Zapisuję i robię przy okazji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie słyszałam ale wyglada zjawiskowo ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda :) Ale jak dla mnie zbyt skomplikowane chyba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezwykle efektowne :)
    Podziwiam - ja się ciast siostry Anastazji lękam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Też korzystam z tej książki i bardzo lubię wszystkie receptury :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie sie prezentuje! Życzę wytrwałości w realizacji tego zamiaru:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)