Crumble śliwkowo-gruszkowe

Wspaniałe owoce z nutą cynamonu i imbiru pod pełnoziarnistą kruszonką czy może być coś lepszego na te jesienne dni - chyba nie :). W końcu wykorzystałam moje dawno zakupione kokilki do zapiekania, a że leżały mi owoce i szkoda było je zmarnować pomysł padł na owe crumble. Przepis można sobie swobodnie modyfikować według uznania, podane z lodami stanowią wspaniałe uwieńczenie pysznego obiadu czy kolacji.



Składniki :

  • 4 duże śliwki
  • 2 gruszki
  • 100 g masła
  • 150 g maki pełnoziarnistej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • po łyżce likieru Amaretto

Opis wykonania:


Śliwki i gruszki myjemy, gruszki obieramy i kroimy w grubszą kostkę, śliwki kroimy na ćwiartki. Owoce  mieszamy z imbirem i cynamonem. Nakładamy do  4 kokilek, do każdej wlewamy łyżkę likieru. Z mąki, cukru i masła zagniatamy kruszonkę, w razie potrzeby dosypujemy mąki. Posypujemy owoce,  pieczemy w 180C około 20 minut .








Podobne Przepisy

6 komentarze

  1. Pyszny deser! A jakie ładne formy do zapiekania... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pyszności :)
    A te kokilki zachwycające :) Ogromnie mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje wszystkim :) tak naczynka są boskie dostałam je na Westlingu za 4 sztuki dałam 39 zł jak na takie to nie wiele ;)

    OdpowiedzUsuń

Instagram