Brioszka z jabłkami i cynamonem z automatu
Pyszna brioszka którą nie koniecznie trzeba zrobić w automacie do pieczenia :), wspaniały aromat cynamonu i wzbogacony jabłkami miękisz dający delikatną słodycz. To coś dla każdego kto kocha oba te smaki :), w sam raz na jesienne chłodne wieczory do kubka kakao :).
Do formy wlewamy wszystkie składniki płynne, jajka lekko roztrzepujemy widelcem. Dodajemy cukier, sól, pokrojone w kostkę jabłka, cynamon, mąkę i drożdże. Wybieramy program u mnie 8 waga 700 g i jasna skórka. Na początku sprawdzamy czy ciasto nie jest zbyt kleiste w razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Mleko lekko podgrzewamy, masło roztapiamy , jajka roztrzepujemy dodajemy drobno posiekane - ważne! jabłka, cukier, cynamon, sól, mąkę i drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto ręcznie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Po tym czasie przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy, przykrywamy i odstawiamy by lekko ciasto wyrosło. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 60 minut. Sprawdzajmy patyczkiem po 45 minutach jeżeli jest suchy można wyciągnąć brioszkę.
Składniki :
- 500 g mąki pszennej
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 jajka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 100 ml mleka
- opakowanie drożdży piekarskich ( 7g)
- 4 łyżki cukru kryształu
- łyżeczka soli
Opis wykonania:
Do formy wlewamy wszystkie składniki płynne, jajka lekko roztrzepujemy widelcem. Dodajemy cukier, sól, pokrojone w kostkę jabłka, cynamon, mąkę i drożdże. Wybieramy program u mnie 8 waga 700 g i jasna skórka. Na początku sprawdzamy czy ciasto nie jest zbyt kleiste w razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Dla niezmechanizowanych
Mleko lekko podgrzewamy, masło roztapiamy , jajka roztrzepujemy dodajemy drobno posiekane - ważne! jabłka, cukier, cynamon, sól, mąkę i drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto ręcznie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Po tym czasie przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy, przykrywamy i odstawiamy by lekko ciasto wyrosło. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 60 minut. Sprawdzajmy patyczkiem po 45 minutach jeżeli jest suchy można wyciągnąć brioszkę.
mmm.. pięknie wyrośnięte, na pewno aromatyczne... mniam!
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne :-) zabieram sobie kawałeczek, mam pyszną konfiturkę :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńMniam, musiała smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń