Zapiekanka mięsna z pieczarkami
Wspaniałe danie dla gości, rodzaj mięsa i ilość składników można dowolnie modyfikować. Ja zrobiłam je w dużej brytfannie, jedliśmy ją dwa dni :). Po przestudzeniu super się kroi, można podawać ją z kluskami śląskimi lub tłuczonymi ziemniakami jak kto lubi.
Pieczarki kroimy w plasterki smażymy do odparowania wody, dobrze doprawiamy uważamy na sól. Odstawiamy do wystygnięcia.
Filet porcjujemy jak na kotlety i delikatnie rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na dnie brytfanki (nie smarujemy tłuszczem brytfanki będzie go wystarczająco z mięsa mielonego).
Mięso mielone przyrządzamy jak na mielone ja na taka ilość mięsa dodałam dwie namoczone kajzerki,3 jajka, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz, majeranek odrobinę maggi. Mięso nie może być mdłe.
Mięso wykładamy na fileta rozkładamy równomiernie, następnie wykładamy pieczarki, wyrównujemy.
Zupy rozprowadzamy w śmietanie ewentualnie można dodać jeszcze 0,5 szklanki wody gdyby było zbyt gęste. Polewamy wierzch i pieczemy w 180 C około 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy by lekko przestygło i wówczas kroimy. Powstały sos można przelać i jeszcze dodatkowo zagęścić.
Składniki : ( wszystko zależy od wielkości brytfanki i waszych upodobań oto moje )
- 2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 kg pieczarek
- 1 kg fileta z kurczaka lub z indyka lub karczku
- 2 opakowania zupy cebulowej
- 3 jajka
- 2 kajzerki namoczone w mleku
- 3-4 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
Opis wykonania:
Pieczarki kroimy w plasterki smażymy do odparowania wody, dobrze doprawiamy uważamy na sól. Odstawiamy do wystygnięcia.
Filet porcjujemy jak na kotlety i delikatnie rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na dnie brytfanki (nie smarujemy tłuszczem brytfanki będzie go wystarczająco z mięsa mielonego).
Mięso mielone przyrządzamy jak na mielone ja na taka ilość mięsa dodałam dwie namoczone kajzerki,3 jajka, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz, majeranek odrobinę maggi. Mięso nie może być mdłe.
Mięso wykładamy na fileta rozkładamy równomiernie, następnie wykładamy pieczarki, wyrównujemy.
Zupy rozprowadzamy w śmietanie ewentualnie można dodać jeszcze 0,5 szklanki wody gdyby było zbyt gęste. Polewamy wierzch i pieczemy w 180 C około 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy by lekko przestygło i wówczas kroimy. Powstały sos można przelać i jeszcze dodatkowo zagęścić.
http://www.miazdzyca.naturalneleczenie.com.pl/ - polecam stronę pełną informacji na temat samoleczenia miażdżycy. Choroba dotyka niestety coraz większej liczby osob, więc warto posiadać taką wiedzę
OdpowiedzUsuńRewelacyjna zapiekanka, ojoj wygląda pysznie :-) z chęcią bym zjadła kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, mniam:)
OdpowiedzUsuń