Sernik na kruchym cieście z wkładką orzechową i brzoskwiniami
Mając trochę wolnego czasu postanowiłam dodać na szybko ten przepis na pyszny sernik. Przepis jest świetny, ciasto jest nie za słodkie, wilgotne. Warto wypróbować bo przepis nie spotykany i pierwszy raz jadłam sernik w takim wydaniu i zapewniam, że również wam zasmakuje.
Masło, mleko, cukier gotujemy, dodajemy zmielone orzechy, mieszamy i studzimy. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia oraz pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Na ciasto kruche wykładamy masę orzechową, następnie połowę sera, pokrojone w kostkę brzoskwinie, resztę sera, wierzch posypujemy resztą kruchego ciasta.
Pieczemy w 160 C około 80 minut. Sprawdzamy na brzegu jeżeli patyczek jest suchy wyłączamy piekarnik i zostawiamy w zamkniętym do całkowitego wystudzenia.
Źródło : 100 najnowszych ciast Siostry Anastazji.
Składniki :
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
Ser
- 1 kg zmielonego sera u mnie Piątnica z wiaderka
- 1 kostka margaryny
- 8 jaj
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 30 dag cukru kryształu
- puszka brzoskwiń
Masa orzechowa
- 25 dag orzechów mielonych u mnie arachidowe
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru kryształu
- 2 jajka
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła
Opis wykonania:
Ciasto
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Ser
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo cały czas miksując żółtka, ser, budyń i na końcu ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.Masa orzechowa
Masło, mleko, cukier gotujemy, dodajemy zmielone orzechy, mieszamy i studzimy. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia oraz pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Złożenie
Na ciasto kruche wykładamy masę orzechową, następnie połowę sera, pokrojone w kostkę brzoskwinie, resztę sera, wierzch posypujemy resztą kruchego ciasta.
Pieczemy w 160 C około 80 minut. Sprawdzamy na brzegu jeżeli patyczek jest suchy wyłączamy piekarnik i zostawiamy w zamkniętym do całkowitego wystudzenia.
Źródło : 100 najnowszych ciast Siostry Anastazji.
Kocham serniczki. A Twój pysznie wygląda. Pisze się na kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńile w tym serniku pysznych rzeczy :)
OdpowiedzUsuńSernik jest mega poda każdą postacią:)
OdpowiedzUsuńhttp://zycienienabogato.blogspot.com/
wygląda obłędnie !! porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda;)) Uwielbiam ciasta Siostry Anastazji i na pewno wypróbuję Twój sernik!
OdpowiedzUsuńDelikatny, puszysty i po prostu apetyczny. uwielbiam serniki. Twój wygląda obłędnie pysznie :)
OdpowiedzUsuń