Ciasto Tygrysek
Kolejne pyszne ciasto, trochę pracochłonne, ale pyszne więc warte wypróbowania. Pięknie się prezentuje i też tak smakuje.
Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodając budyń. Słodzimy do smaku.
źródło : 100 najnowszych ciast Siostry Anastazji
Składniki :
Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki amoniaku
Mak
- 250 g maku mielonego gotowego
- bakalie
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
Rolada
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 1/2 l mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 kostka masła
- cukier waniliowy
- cukier puder do smaku
Dodatki
- 3 galaretki smak dowolny
- 5 łyżek marmolady
- mały słoik powideł
- brzoskwinie w puszce
Opis wykonania:
Rolada
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto rozkładamy na największej blaszce 24x39 cm wyłożonej papierem i pieczemy około 12 - 15 minut w 180 C , sprawdzamy patyczkiem nie możemy ciasta przesuszyć bo wówczas rolada nam popęka. Ciasto wykładamy na ściereczkę posypana cukrem kryształem i zwijamy w rulon. Gdy lekko przestygnie delikatnie rozwijamy i smarujemy marmoladą, ponownie zwijamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Mak
Ja kupiłam gotowy zmielony należy go przyrządzić według przepisu na opakowaniu i na końcu dodać jajko. Można użyć gotowego z puszki.Masa
Ja przyrządziłam z podwójnej porcji czyli z 1L z tym że dodałam tylko 3 budynie i 1 opakowanie cukru waniliowego, reszta podwójnie.Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodając budyń. Słodzimy do smaku.
Ciasto kruche
Z podanych składników zarabiamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto smarujemy powidłami. Resztę ciasta rozwałkowujemy i robimy pierogi z nadzieniem z maku, układamy na posmarowanym cieście. Pieczemy około 15-20 minut do suchego patyczka. Studzimy.Złożenie
Ciasto kruche z pierogami , masa budyniowa, plastry rolady, pomiędzy pokrojone drobno brzoskwinie, zalać tężejącą galaretką 3 rozrobić w 1 L wody.źródło : 100 najnowszych ciast Siostry Anastazji
rewelacyjnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho :-) wygląda rewelacyjnie, aż się chce od razu spróbować :-)
OdpowiedzUsuńciekawe ciasto i z ładnymi kolorkami :)
OdpowiedzUsuń