Szynka z piersi indyczej z szynkowaru
W końcu się zmobilizowałam i zrobiłam pyszną szyneczkę bez specjalnych dodatków. Proste składniki, dzięki czemu szyneczka jest wspaniała, idealna dla dzieci i osób na diecie :D. Prawdziwe mięsko i wiem co jem.
Już dawno kupiłam szynkowar, ale to mnie nie zmobilizowało do jego użycia. A że ostatnio kupiłam dwa swojskie indyki i świeżego mięska było dużo, wybór padł na ten przepis. Pochodzi on ze świetnego bloga Cafe Babilon :).
Do szynkowaru wkładamy worek, mięso układamy w worku dokładnie upychając, by nie powstały kieszenie powietrzne. Następnie worek dokładnie zawijamy i zamykamy szynkowar. Wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
W wysokim garnku gotujemy wodę, wstawiamy szynkowar. Woda musi sięgać powyżej poziomu mięsa!
Parzymy w około 85 C przez 1,5 godziny.
Studzimy szynkę w szynkowarze. Następnie zimny szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
I możemy się cieszyć domową szyneczką :)
Już dawno kupiłam szynkowar, ale to mnie nie zmobilizowało do jego użycia. A że ostatnio kupiłam dwa swojskie indyki i świeżego mięska było dużo, wybór padł na ten przepis. Pochodzi on ze świetnego bloga Cafe Babilon :).
Składniki :
- 1 kg piersi z indyka
- 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
- szczypta (u mnie spora) gałki muszkatołowej
- 18 g soli peklowej
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- 1/3 szklanki wody
Opis wykonania:
Mięso płuczemy i osuszamy, kroimy na grubsze kawałki. Każdy kawałek lekko rozbijamy tłuczkiem. Do mięsa dodajemy przyprawy oraz wodę i wyrabiamy kilka minut ręką.Do szynkowaru wkładamy worek, mięso układamy w worku dokładnie upychając, by nie powstały kieszenie powietrzne. Następnie worek dokładnie zawijamy i zamykamy szynkowar. Wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
W wysokim garnku gotujemy wodę, wstawiamy szynkowar. Woda musi sięgać powyżej poziomu mięsa!
Parzymy w około 85 C przez 1,5 godziny.
Studzimy szynkę w szynkowarze. Następnie zimny szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
I możemy się cieszyć domową szyneczką :)
świetnie Ci szyneczka wyszła:)
OdpowiedzUsuńTaka domowa szyneczka smakuje najlepiej :-)
OdpowiedzUsuńMniam, ale narobiłaś mi chęci na takie pyszności:))
OdpowiedzUsuń