Szynka z łopatki z suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką z szynkowaru

Kolejny pyszny i domowy wyrób, tym razem z łopatki. Przepis znalazłam na blogu Sztuka pokochania gotowania, ale jest lekko zmieniony. Kupiłam mięso, tzw. orzech, czyli kulka z łopatki :) Jest mniej przerośnięta i mniej jest z niej odpadu. Natomiast część do zmielenia to tłustsza łopatka. 






Składniki :

  • 80 dag chudszej łopatki "orzech"
  • 30 dag tłustszej łopatki
  • 2 czubate łyżki mieszanki czosnku niedźwiedziego, suszonych pomidorów i czarnuszki
  • 17 g soli peklowej
  • płaska łyżeczka pieprzu grubo mielonego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 130 ml wody


Opis wykonania:

Łopatkę myjemy i kroimy na plastry wielkości 3-4 cm, a 30 dag mięsa z tłustszej części mielimy. 
Plastry mięsa lekko rozbijamy i łączymy z mielonym mięsem oraz z solą peklową i mieszanką (możemy użyć dowolnej mieszanki ziół jaką lubimy najbardziej). Na koniec dodajemy wodę i mieszamy wszystko razem, aż wszystkie składniki się połączą.
 

Do szynkowaru wkładamy woreczek i nakładamy mięsną masę. Lekko ubijamy, aby nie powstały kieszenie powietrzne. Woreczek skręcamy, zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. W wysokim garnku gotujemy wodę, wstawiamy szynkowar. Woda musi sięgać powyżej poziomu mięsa! 
Parzymy 2 godziny w 80 C.
Studzimy szynkę w szynkowarze, następnie zimny szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
I możemy się cieszyć domową szyneczką :)



 

Podobne Przepisy

3 komentarze

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

Instagram