Szynka z łopatki z suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką z szynkowara

Kolejny pyszny i domowy wyrób tym razem z łopatki. Przepis znalazłam na blogu Sztuka pokochania gotowania lekko zmieniony. Kupiłam mięso z tzw. orzech czyli kulka z łopatki :) jest mniej przerośnięta i mniej jest z niej odpadu. Natomiast cześć do zmielenia to tłustsza łopatka. 




Składniki :


  • 0,80 dag łopatki orzech chudsza
  • 0,30 dag  tłustszej łopatki
  • 2 czubate łyżki mieszanki czosnku niedźwiedziego, suszonych pomidorów i czarnuszki
  • 17 g soli peklowej
  • płaska łyżeczka pieprzu grubo mielonego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 130 ml wody

Opis wykonania:


Łopatkę myjemy i kroimy na plastry wielkości 3-4 cm, 30 dag mięsa z tłustszej części mielimy. 

Plastry mięsa lekko rozbijamy i łączymy z mielonym mięsem oraz z sola peklową i mieszanką ( możemy użyć dowolnej mieszanki ziół jaką lubimy najbardziej). Na koniec dodajemy wodę i mieszamy wszystko razem aż wszystkie składniki razem się połączą.
  Do szynkowara wkładamy woreczek  i nakładamy mięsną masę lekko ubijać by nie powstały kieszenie powietrzne. Woreczek  skręcamy, zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. W wysokim garnku gotujemy wodę, wstawiamy szynkowar - woda musi sięgać powyżej poziomu mięsa.Parzymy 2 godziny w 80 C.
Studzimy szynkę w szynkowarze, następnie zimny szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin. I możemy się cieszyć domową szyneczką :)




 

Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Pyszna szyneczka na kanapki, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domową wędlinę. Jest przepyszna, a co najważniejsze wiemy, co w niej jest.

    OdpowiedzUsuń

Instagram