Farsz do pierogów kapusta z grzybami

Bez tych pierogów nie ma Świąt ;) przynajmniej dla mnie i mojej rodziny. Zajadamy się nimi przez te świąteczne dni bo nie wiem dlaczego, ale tylko wtedy mi tak szczególnie smakują, to tak jak z karpiem możemy jeść go codziennie jednak tylko w święta ma swój specyficzny i niepowtarzalny smak :)




Składniki :


Ciasto -klik


Farsz :

  • 10 dag suszonych grzybów
  • 50 dag kapusty kiszonej- nie kwaszonej poszukajcie na bazarach warzywnych
  • 2 mniejsze cebule
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • olej

 Sposób wykonania:


Grzyby moczymy w 4 szklankach zimnej wody przez noc, następnego dnia gotujemy je do miękkości w wodzie w której się moczyły. Odcedzamy i zostawiamy wywar.
Kapustę drobno kroimy, zalewamy wywarem z grzybów dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju dokładamy zmielone lub drobno pokrojone grzyby, smażymy chwilkę. Dodajemy odcedzoną kapustę i doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru.
Odstawiamy farsz do całkowitego wystudzenia i by lekko się przegryzł, w razie potrzeby doprawiamy.




Pierogi na Wigilię

Podobne Przepisy

4 komentarze

  1. takie pierogi najlepsze są na wigilię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak zgadzam się z tobą Justynko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierogi z kapustą :-) na święta obowiązkowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię bardzo podobnie. I masz racę tylko na święta smakują wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram