Farsz do pierogów z grochem i kapustą- świąteczny

Pyszna alternatywa dla osób nie jadających grzybów :), pierogi pyszne i warte wypróbowania. Ja już zakończyłam maraton pierogowy nadchodzi czas maratonu ciasteczkowego. Pierogi zamrożone i czekają na swój dzień. Polepiłam sobie w tym roku troszkę bo zrobiłam 3 wersje i dodatkowo uszka :).





Składniki :


Ciasto - wg. przepisu podanego tu lub własnej wersji :)

Farsz:

  • 1 szklanka grochu
  • 60 dag kapusty kiszonej
  • 2 małe cebule
  • łyżka masła
  • listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • kminek
  • cukier

Opis wykonania:


Groch płuczemy, zalewamy przegotowana wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy w wodzie w której się moczył, aż groch będzie miękki, odcedzamy i rozdrabniamy blenderem.
Kapustę odciskamy, kroimy drobno i zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. 
Cebulę kroimy w drobna kostkę, szklimy na maśle i dodajemy do gotującej się już kapusty. Dokładamy listek, ziele i kminek. Gotujemy aż kapusta będzie miękka i woda całkowicie się wygotuje. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie cukrem( nie zapomnijcie wyciągnąć ziarenek ziela i listka laurowego). Kapustę mieszamy z grochem w razie potrzeby doprawiamy, farsz nie może być mdły. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia.




Pierogi na Wigilię

Podobne Przepisy

2 komentarze

Instagram