Kurczak w cieście w zalewie z papryką, ogórkami i pieczarkami
Pamiętam jego smak z mojego wesela był pyszny, a w gonitwie załatwień zapomniałam wówczas wziąć przepis od naszej kucharki. Od tego czasu minęło 4,5 roku, a ja szukając w zeszycie teściowej przepisu na amoniaczki znalazłam owy przepis :D. Cóż amoniaczków się nie doszukałam, a ucieszona niezmiernie że dorwałam owy przepis wzięłam się do roboty i oto wyszedł wspaniały kurczak w zalewie. Coś innego na świąteczny stół :).
Pierś kroimy na większą kostkę, posypujemy solą 1 łyżeczka i odrobiną świeżo mielonego pieprzu, odstawiamy na 2 godziny. Następnie dodajemy majonez, musztardę, obie mąki, jajko i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Smażymy kawałki kurczaka za złoty kolor na głębokim tłuszczu, odsączamy na papierowych ręcznikach.
Cebule kroimy w piórka, paprykę w drobne paseczki, ogórka w plasterki, pieczarki w plasterki lub na 4.
Gotujemy wodę z octem, cukrem( dajcie 1 szklankę i spróbujcie po dodaniu i chwilowym zagotowaniu z warzywami- papryka oddaje swoją słodycz i co dla niektórych zalewa może być zbyt słodka), solą, listkiem i zielem angielskim. Do wrzącej zalewy wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy do zawrzenia zalewy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W dużym garnku lub misce łączymy kurczaka z zalewą delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 24 h.
Składniki :
Kurczak
- 50 dag piersi z kurczaka ( użyłam 1 kg na tę samą ilość zalewy jednak podwoiłam składniki w kurczaku )
- sól
- pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- olej
Zalewa
- 6 szklanek wody
- 1 i 1/2 szklanki cukru ( dodajcie najpierw 1 i sprawdźcie smak )
- 1 szklanka octu 10 %
- 1 łyżka soli
- listek laurowy
- ziele angielskie kilka ziarenek
- 2 duże czerwone papryki
- 4 ogórki korniszony
- 2 ogórki kiszone
- 4 duże cebule
- 30 dag pieczarek
Opis wykonania:
Kurczak
Pierś kroimy na większą kostkę, posypujemy solą 1 łyżeczka i odrobiną świeżo mielonego pieprzu, odstawiamy na 2 godziny. Następnie dodajemy majonez, musztardę, obie mąki, jajko i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Smażymy kawałki kurczaka za złoty kolor na głębokim tłuszczu, odsączamy na papierowych ręcznikach.
Zalewa
Cebule kroimy w piórka, paprykę w drobne paseczki, ogórka w plasterki, pieczarki w plasterki lub na 4.
Gotujemy wodę z octem, cukrem( dajcie 1 szklankę i spróbujcie po dodaniu i chwilowym zagotowaniu z warzywami- papryka oddaje swoją słodycz i co dla niektórych zalewa może być zbyt słodka), solą, listkiem i zielem angielskim. Do wrzącej zalewy wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy do zawrzenia zalewy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W dużym garnku lub misce łączymy kurczaka z zalewą delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 24 h.
Bardzo ciekawe danie :-) z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuń