Uszka z grzybami do barszczu

Uwielbiam uszka, ale nie za bardzo lubię je robić ;). Tyle dobrze że ich smak zawsze wynagradza tą ciężką pracę :).



Składniki :


Ciasto : Przepis tu


Farsz:

  • 10 dag suszonych grzybów
  • kostka grzybowa
  • cebula
  • olej 
  • jajko
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Opis wykonania:


Grzyby przelewamy zimną wodą i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na noc do namoczenia. Następnie gotujemy w wodzie w której się moczyły z dodatkiem kostki grzybowej do miękkości. Odcedzamy, studzimy i mielimy lub drobno siekamy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na oleju, dodajemy grzyby doprawiamy solą i pieprzem chwilkę razem podsmażamy, odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy by  masa dobrze się połączyła. Ciasto wałkujemy, kroimy na kwadraty 4x4 cm, nakładamy na środek farsz i zlepiamy tworząc trójkąt, oba boki trójkąta łączymy tworząc uszko.



Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Uszka robię podobnie, ale bez dodatku kostki grzybowej. Nie ma to jak domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym teraz taki pyszny barszczyk z uszkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, uwielbiam taki barszczyk z uszkami:)

    OdpowiedzUsuń

Instagram