Czekoladowe oponki

Powoli małymi kroczkami zbliża się"Tłusty Czwartek" i pora wypróbować nowe przepisy :D, teraz wybór padł na oponki czekoladowe, które ozdobiłam pyszną błyszczącą polewą kakaową. Pomysł fajny i ciekawy, mąż już prawie je zjadł tak więc muszą być smaczne ;).



Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50 dag białego sera zmielonego
  • 1/2 szklanki sypkiej czekolady do picia
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wódki
  • 1/2 L oleju
  • cukier puder

Polewa

  • 100 g masła
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki płaskie kakao

Opis wykonania:


Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy sypka czekoladę, ser mieszamy ze śmietaną, żółtkami oraz wódką. Mieszankę serową dodajemy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy wykrawaczem kółka, w środku każdego wykrawamy dziurkę małym kieliszkiem. Skrawki zagniatamy i ponownie wałkujemy i wycinamy. Rozgrzewamy olej, oponki smażymy na niezbyt dużym ogniu by szybko się nie rumieniły i zdążyły usmażyć w środku. Odsączamy na papierowych ręcznikach.

Polewa:

Wodę i cukier gotujemy, gdy zacznie wrzeć wyłączamy gaz dodajemy drobno pokrojone masło mieszamy cały czas, aż masło całkowicie się rozpuści, dodajemy kakao mieszamy. Gdy polewa zacznie lekko gęstnieć maczamy oponki.

Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego 2/2013









Karnawałowe Słodkości!

Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Ojoj jakie śliczne, pysznie wyglądają, porwałabym kilka sztuk :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie ładne, kolorowe. Są świetną alternatywą do klasycznych oponek. Ja smażę podobne ale właśnie bez czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i jak tu się oprzeć takim wspaniałym wypiekom :)))

    OdpowiedzUsuń

Instagram