Faworki piwne

Kolejna propozycja na faworki z dodatkiem piwa. Wcale go nie czuć ale dodatek cukru waniliowego sprawia, że mają fantastyczny smak, a podczas smażenia czuć  aromat cukru.


Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki piwa
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • litr oleju
  • cukier puder

Opis wykonania:


 Make przesiewamy na stolnicę, żółtka ucieramy wraz z cukrem, solą, śmietaną i piwem. Mieszankę wlewamy powoli do maki jednocześnie zarabiając ciasto. Gdy wyrobimy już jednolite ciasto musimy je wybić wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Następnie zwijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto bardzo cienko wałkujemy kroimy na rąby, w środku każdego robimy wzdłuż nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta tak by utworzyły węzeł. Smażymy z obu stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.




Karnawałowe Słodkości!

Podobne Przepisy

7 komentarze

  1. Wyśmienicie wyglądają i na pewno tak samo smakują!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis :-) muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faworki... pyszne, delikatne, chrupiące.... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przeapetycznie. A zdjęcia cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  5. MMmm, pychota :) na pewno wypróbuję!

    Zapraszam do siebie! Dzisiaj propozycja pysznego śniadania - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie słyszałam o takiej wersji, ale muszą być równie apetyczne. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń

Instagram