Babka z białym serem

Naszło mnie na coś słodkiego, a że w lodówce został mi mascarpone i zbliżał się koniec daty ważności postanowiłam upiec tą babkę. Przepis dawno za mną chodził, ale jakoś tak czasu nie było. W oryginalnym przepisie używa się białego sera z papierka taki bowiem nadaje wilgotność babce.
Babkę należy wystudzić przed wyciągnięciem w przeciwnym wypadku opadnie :D. Ja uwielbiam gorącą ze śmietaną creme fraiche  więc wszystko jedno mi było. 
Z innej beczki czas leci i już za niedługo stuknie 3 lata jak zaczęłam prowadzić bloga, postanowiłam więc odmienić jego szatę graficzną na bardziej przejrzystą. I już niedługo będziecie mogli sami zobaczyć co stworzyła dla mnie Karolina :).




Składniki:


  • 6 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła 
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g miękkiego twarogu
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g kakao
  • masło i mąka do formy

 Opis wykonania:



Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Rozgrzewamy piekarnik do 160 C.
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywna pianę z 1/3 cukru pudru. Masło ucieramy z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami na puszysta masę. Ucieramy dodając po łyżce sera. Następnie dodajemy na przemiennie łyżkę mąki i ubitych białek. 
2/3 ciasta wlewamy do formy, resztę ucieramy z kakao. I wykładamy na środek jasnego ciasta. 
Pieczemy 45 minut, studzimy, wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.







Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram