Ciasteczka murzynki

Pyszne i nie za słodkie i w dodatku z kakao to wszystko co mi potrzeba by przetrwać aurę za oknem.W cieście nie ma dodatku cukru jedyną słodycz daje cukier perlisty, który jednocześnie jest również ozdobą ciasteczek :). Jeżeli nie lubicie mało słodkich wypieków możecie dodać niewielką ilość  cukru do ciasta. Ja zrobiłam ciasteczka  z połowy proporcji :).


Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • spora szczypta soli

Dekoracja:

  • jajko
  • cukier gruby lub perlisty

Opis wykonania:


Mąkę przesiewamy wraz z kakao, dodajemy pokrojone masło, sól, proszek, śmietanę i żółtka, posiekać i zagnieść ciasto. 
Gotowe owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm  i wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wierzch ciastek smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w 180 C około 20 minut.





Podobne Przepisy

4 komentarze

  1. Wyglądają lepiej niż z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i jak smakują są pyszne :)

      Usuń
  2. Ciasteczka prezentują się cudnie. Można użyć innej mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki krupczatce są bardzo kruche, można użyć zwykłej pszennej, jednak wówczas będą bardziej miękkie. Pozdrawiam :)

      Usuń

Instagram