Barszcz czerwony wigilijny

Chyba nie ma osoby która nie gotowała by barszczu na święta :) oto moja wersja postnego barszczu z użyciem domowego zakwasu z buraków, bez użycia suszonych grzybów.



Składniki :

  • 4 buraki czerwone
  • 4 marchewki
  • duża pietruszka
  • duża cebula
  • 10 cm kawałek pora
  • 1/2 korzenia selera
  • 1/2 l zakwasu z baraków
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki octu
  • cukier
  • 2 listki laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  •  3 ziarenka ziela angielskiego

Opis wykonania:


Włoszczyznę obieramy i myjemy,  kroimy w plastry(oprócz buraków). Warzywa zalewamy wodą około 4 L i gotujemy wywar warzywny około 45 minut. Odcedzamy do wywaru dodajemy starte buraki i 2 łyżki octu, listek laurowy, ziele angielskie i  gotujemy około 15 minut, odcedzamy
( buraczki możemy użyć do sałatki ze śledzi). Wlewamy zakwas lekko podgrzewamy by barszcz nie stracił koloru doprawiamy solą i pieprzem oraz gdyby był za kwaśny dodajemy odrobinę cukru lub za słodki - soku z cytryny i rozgnieciony czosnek. Ważne by nie dopuścić do zagotowania już takiego barszczu, gdyż traci on kolor i swój pyszny smak. Można dodać odrobinę majeranku na samym końcu.


Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)