Ciasto barbórkowe

Bardzo smaczne, mało słodkie więc można jeść i jeść i jeść--- ale to bomba kaloryczna :). Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.



Składniki :


Ciemny biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki kakao 

Masa :

  • 4 galaretki zielone
  • 1 l śmietany kremówki ja użyłam roślinnej 
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3-4 łyżeczki kakao


Opis wykonania :


Ciemny biszkopt:


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka .Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao. dodajemy do piany i delikatnie mieszamy. Blaszka 24x40cm wykładamy papierem tylko dno, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 35 minut w 180 C.


Masa :


Galaretki rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu odstawiamy do lekkiego stężenia.
Gdy galaretka zacznie tężeć możemy zacząć przygotowywać masę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy dodajemy cukier, przesiane kakao i na końcu letnią żelatynę. Dokładnie i delikatnie mieszamy.


Przełożenie :


Na biszkopt wykładamy połowę tężejącej galaretki, następnie wykładamy połowę masy z kremówki, resztę tężejącej galaretki i ponownie pozostałą masę. Na wierzch ścieramy na tarce gorzka czekoladę i odstawiamy na min. 2 godziny do lodówki by masa się dobrze ścięła.





Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Zdecydowanie na bombę wygląda... Ale jaką pyszną!

    OdpowiedzUsuń

Instagram