Ciasto barbórkowe

Bardzo smaczne, mało słodkie więc można jeść i jeść i jeść--- ale to bomba kaloryczna :). Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.



Składniki :


Ciemny biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki kakao 

Masa :

  • 4 galaretki zielone
  • 1 l śmietany kremówki ja użyłam roślinnej 
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3-4 łyżeczki kakao


Opis wykonania :


Ciemny biszkopt:


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka .Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao. dodajemy do piany i delikatnie mieszamy. Blaszka 24x40cm wykładamy papierem tylko dno, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 35 minut w 180 C.


Masa :


Galaretki rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu odstawiamy do lekkiego stężenia.
Gdy galaretka zacznie tężeć możemy zacząć przygotowywać masę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy dodajemy cukier, przesiane kakao i na końcu letnią żelatynę. Dokładnie i delikatnie mieszamy.


Przełożenie :


Na biszkopt wykładamy połowę tężejącej galaretki, następnie wykładamy połowę masy z kremówki, resztę tężejącej galaretki i ponownie pozostałą masę. Na wierzch ścieramy na tarce gorzka czekoladę i odstawiamy na min. 2 godziny do lodówki by masa się dobrze ścięła.





Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)