Piernik żytni

Przedstawiam wam kolejnego mojego ulubieńca, wśród pierników. Nie przekładam go jest wilgotny i pyszny i takiego go lubię oblanego pyszną polewą mmm... spróbujcie sami a go pokochacie :).





Składniki :

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 sad mąki żytniej
  • 20 dag miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 20 dag margaryny
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki mleka

Polewa :

  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki mleka 

Opis wykonania :


1. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy mieszając cały czas aż się skarmelizuje. Następnie wlewamy wodę.

 UWAGA : należy zachować dużą ostrożność woda mimo iż nawet będzie ciepła spowoduje nagłe ścięcie się wierzchu karmelu  spod którego buchnie para co grozi poparzeniem.

2. Dodajemy miód, margarynę i olej gotujemy mieszając do całkowitego rozpuszczenia się składników. Studzimy.

3. Do wystudzonej masy dodajemy jajka, oba rodzaje mąki, sodę rozpuszczoną w mleku, przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy.

4. Ciasto wykładamy na blaszkę 24x29 cm wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy ciasto. 

5. Pieczemy w 180 C około 60 minut. Studzimy.

6. Składniki polewy wkładamy do garnuszka mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.

Ciasto można przełożyć masą lub powidłami.








źródło: Encyklopedia kulinarna  Ciasta, polewa kuchnia tv

Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. też lubię żytnie pierniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak widzę, Gwiazdka już tuż tuż!
    wspaniały piernik :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje i polecam jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram