Pierogi postne z gryką

Miałam ochotę na pierogi i zdecydowałam się na wypróbowanie tego przepisu. Pierogi są świetne, ale trzeba dobrze doprawić farsz by nie był mdły :).





Składniki :

  • 5 dag suszonych grzybów
  • 15 dag kaszy gryczanej
  • 1 czerwona cebula 
  • 25 dag twarogu półtłusty
  • 2 jajka
  • 70 dag mąki
  • sól,mielona słodka papryka, tymianek, pieprz mielony

 

 

Opis wykonania :


1. Grzyby zalewamy woda i odstawiamy na noc. Gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie, odcedzamy i drobno kroimy.

2. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka, odcedzamy i studzimy.

3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, studzimy.

4. Wystudzona kaszę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z twarogiem. Następnie dodajemy grzyby i cebule oraz jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

5. Mąkę zarabiamy z jajkiem i szczypta soli, następnie stopniowo dodajemy szklankę gorącej wody i za pomocą noża dokładnie mieszamy mąkę z wodą. Gdy ciasto zaczyna się łączyć zaczynamy zagniatać do otrzymania elastycznego i nieklejącego się ciasta. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, układamy farsz i zlepiamy brzegi.

6. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, gotujemy do 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane wybieramy cedzakiem i przelewamy zimną woda. Pierogi można podsmażyć na maśle na złoty kolor.





Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)