Pierogi postne z gryką
Miałam ochotę na pierogi i zdecydowałam się na wypróbowanie tego przepisu. Pierogi są świetne, ale trzeba dobrze doprawić farsz by nie był mdły :).
1. Grzyby zalewamy woda i odstawiamy na noc. Gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie, odcedzamy i drobno kroimy.
2. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka, odcedzamy i studzimy.
3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, studzimy.
4. Wystudzona kaszę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z twarogiem. Następnie dodajemy grzyby i cebule oraz jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
5. Mąkę zarabiamy z jajkiem i szczypta soli, następnie stopniowo dodajemy szklankę gorącej wody i za pomocą noża dokładnie mieszamy mąkę z wodą. Gdy ciasto zaczyna się łączyć zaczynamy zagniatać do otrzymania elastycznego i nieklejącego się ciasta. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, układamy farsz i zlepiamy brzegi.
6. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, gotujemy do 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane wybieramy cedzakiem i przelewamy zimną woda. Pierogi można podsmażyć na maśle na złoty kolor.
Składniki :
- 5 dag suszonych grzybów
- 15 dag kaszy gryczanej
- 1 czerwona cebula
- 25 dag twarogu półtłusty
- 2 jajka
- 70 dag mąki
- sól,mielona słodka papryka, tymianek, pieprz mielony
Opis wykonania :
1. Grzyby zalewamy woda i odstawiamy na noc. Gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie, odcedzamy i drobno kroimy.
2. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka, odcedzamy i studzimy.
3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, studzimy.
4. Wystudzona kaszę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z twarogiem. Następnie dodajemy grzyby i cebule oraz jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
5. Mąkę zarabiamy z jajkiem i szczypta soli, następnie stopniowo dodajemy szklankę gorącej wody i za pomocą noża dokładnie mieszamy mąkę z wodą. Gdy ciasto zaczyna się łączyć zaczynamy zagniatać do otrzymania elastycznego i nieklejącego się ciasta. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, układamy farsz i zlepiamy brzegi.
6. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, gotujemy do 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane wybieramy cedzakiem i przelewamy zimną woda. Pierogi można podsmażyć na maśle na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html