Ciasto Cuszima

Kolejne pyszne ciasto z truskawkami pyszny przekładaniec siostry Anastazji. Niektórzy nie lubią jej ciast twierdząc, że są trudne i drogie, ale ja tak nie uważam. Dla mnie są pyszne i robią  wrażenie:) na gościach. Koszt takiego ciasta to 25- 30 zł. Sądzę że to nie wiele jak na dużą blachę ciasta, mającego prawie 4 kg. Porównując za takiego przekładańca w cukierni trzeba dać 28 zł za kg :).




Składniki:



Biszkopt jasny:


  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciemny biszkopt:


  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki kakao 

 Masa truskawkowa :

  • 1/2 kg truskawek- mrożone
  • 3 galaretki truskawkowe

Masa budyniowa:

  • 1/2 L mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy

Masa śmietankowa:

  • 1/2 L śmietany kremówki
  • 1 galaretka czerwona
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo :

  • paczka okrągłych biszkoptów

Polewa :


  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany


Opis wykonania :



Biszkopt jasny:


Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka, dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy, wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w 180 C.


Ciemny biszkopt:


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, dodajemy do piany i delikatnie mieszamy. Blaszka 24x40cm wykładamy papierem tylko dno, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 35 minut w 180 C.



Masa truskawkowa:



Truskawki rozmrażamy i miksujemy, następnie lekko podgrzewamy.  Dodajemy suche galaretki dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Masa budyniowa:



Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu gotujemy budyń. Masło ucieramy i dodajemy wystudzony budyń.

Masa śmietankowa:


Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody, śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i tężejącą galaretkę, wszystko dokładnie mieszamy.

Polewa:


Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, cukier, kakao, margarynę rozpuszczamy, dodajemy namoczoną żelatynę i  mieszamy do połączenia się składników. Po lekkim przestudzeniu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.



Przełożenie ciasta :

 Biszkopt ciemny, masa budyniowa, połowa masy truskawkowej, biszkopty, reszta masy truskawkowej, masa śmietankowa, biszkopt jasny, polewa.

 Ja nie lubię grubych biszkoptów w przekładańcach, dlatego upiekłam z połowy proporcji :).




źródło 100 najnowszych ciast siostry Anastazji

Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram