Ciasto Cuszima
Kolejne pyszne ciasto z truskawkami pyszny przekładaniec siostry Anastazji. Niektórzy nie lubią jej ciast twierdząc, że są trudne i drogie, ale ja tak nie uważam. Dla mnie są pyszne i robią wrażenie:) na gościach. Koszt takiego ciasta to 25- 30 zł. Sądzę że to nie wiele jak na dużą blachę ciasta, mającego prawie 4 kg. Porównując za takiego przekładańca w cukierni trzeba dać 28 zł za kg :).
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka, dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy, wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w 180 C.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, dodajemy do piany i delikatnie mieszamy. Blaszka 24x40cm wykładamy papierem tylko dno, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 35 minut w 180 C.
Truskawki rozmrażamy i miksujemy, następnie lekko podgrzewamy. Dodajemy suche galaretki dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu gotujemy budyń. Masło ucieramy i dodajemy wystudzony budyń.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody, śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i tężejącą galaretkę, wszystko dokładnie mieszamy.
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, cukier, kakao, margarynę rozpuszczamy, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Po lekkim przestudzeniu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Ja nie lubię grubych biszkoptów w przekładańcach, dlatego upiekłam z połowy proporcji :).
źródło 100 najnowszych ciast siostry Anastazji
Składniki:
Biszkopt jasny:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciemny biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki kakao
Masa truskawkowa :
- 1/2 kg truskawek- mrożone
- 3 galaretki truskawkowe
Masa budyniowa:
- 1/2 L mleka
- 2 budynie waniliowe
- 25 dag masła
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 cukier waniliowy
Masa śmietankowa:
- 1/2 L śmietany kremówki
- 1 galaretka czerwona
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo :
- paczka okrągłych biszkoptów
Polewa :
- 1/2 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
Opis wykonania :
Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka, dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy, wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w 180 C.
Ciemny biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, dodajemy do piany i delikatnie mieszamy. Blaszka 24x40cm wykładamy papierem tylko dno, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 35 minut w 180 C.
Masa truskawkowa:
Truskawki rozmrażamy i miksujemy, następnie lekko podgrzewamy. Dodajemy suche galaretki dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Masa budyniowa:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu gotujemy budyń. Masło ucieramy i dodajemy wystudzony budyń.
Masa śmietankowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody, śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i tężejącą galaretkę, wszystko dokładnie mieszamy.
Polewa:
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, cukier, kakao, margarynę rozpuszczamy, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Po lekkim przestudzeniu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Przełożenie ciasta :
Biszkopt ciemny, masa budyniowa, połowa masy truskawkowej, biszkopty, reszta masy truskawkowej, masa śmietankowa, biszkopt jasny, polewa.Ja nie lubię grubych biszkoptów w przekładańcach, dlatego upiekłam z połowy proporcji :).
źródło 100 najnowszych ciast siostry Anastazji
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html