Tort makowy z kremem waniliowym i konfiturą pomarańczową
Wykonanie tego torciku nie było trudne, robiłam go dla znajomych :) na urodziny mamy, która piekła obłędne makowe torty, trochę się boje czy jej mój zasmakuje ;). Nie mam pojęcia jak smakował jutro się dowiem jedynie powiem tyle że masa była obłędna, a ciasto makowe wspaniałe, tyle udało mi się zakosztować ;). Przepis znalazłam na stronie m-n-i-a-m.blogspot.com, a ona na stronie Moje Wypieki :).
Musiałam troszkę zwiększyć ilość ciasta ponieważ potrzebowałam średnice 26 cm. Kwiaty kupiłam polecam firmę Natalia, natomiast pączki wykonałam sama :), jak na pierwszy raz nawet nieźle wyszły :D.
Wykonałam każdy blat oddzielnie podane proporcje x 3(oprócz maku , mak dzielimy na 3 równe porcje po namoczeniu i zmieleniu wychodzi wtedy około 250 g na porcje )
Wykonałam je oddzielnie z prostego powodu by mieć pewność ,że nic mi nie opadnie i będą równiusienkie .
1. Mak płuczemy na drobnym sicie, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem ,aż do przykrycia , zostawiamy na noc. Odcedzamy i mielimy dwa razy . Następnie dzielimy na 3 równe części.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 C .
3. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę , dodajemy mak, bułkę i kasze oraz proszek i ekstrakt, mieszamy. Białka ubijamy dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy . Tortownice samo dno wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i pieczemy około 25 minut .Po upieczeniu studzimy i tak dwa pozostałe.
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder. Mascarpone mieszamy osobno następnie dodajemy niewielka ilość ubitej śmietany i mieszamy ,dodajemy całość oraz ekstrakt i pastę do pozostałej śmietany. Mieszamy całość.
Mieszamy wodę z likierem .
Konfiturę można lekko podgrzać jeżeli jest zbyt twarda i przecieramy przez sitko jeżeli zawiera skórki pomarańczowe, studzimy.
Pierwszy blat delikatnie ponczujemy i smarujemy połową konfitury , następnie wykładamy połowę kremu, jeżeli chcecie ozdobić wierzch i boki musicie podzielić masę na 3 części.Kładziemy drugi blat ponczujemy konfitura i krem , ostatni blat. Schładzamy około 3 godziny.
Po tym czasie pokrywamy kremem maślanym , schładzamy , pokrywamy lukrem plastycznym i dekorujemy.
Musiałam troszkę zwiększyć ilość ciasta ponieważ potrzebowałam średnice 26 cm. Kwiaty kupiłam polecam firmę Natalia, natomiast pączki wykonałam sama :), jak na pierwszy raz nawet nieźle wyszły :D.
Składniki : na tortownicę 26 cm
Wykonałam każdy blat oddzielnie podane proporcje x 3(oprócz maku , mak dzielimy na 3 równe porcje po namoczeniu i zmieleniu wychodzi wtedy około 250 g na porcje )
- 450 g maku ( na cały tort )
- 135 g cukru kryształu drobnego
- 4 jajka
- 1,5 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka bułki tartej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do nasączenia :
- 50 ml likieru pomarańczowego
- 2 łyżki wody
Krem waniliowy :
- 600 g mascarpone
- 300 ml śmietanki 36 %
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo :
- słoiczek konfitury pomarańczowej
- krem maślany
- 1 kg masy plastycznej
- barwnik ecru
- barwnik zielony
- kwiaty do dekoracji
- lukier królewski do koronki
Opis wykonania :
Blaty makowe
Wykonałam je oddzielnie z prostego powodu by mieć pewność ,że nic mi nie opadnie i będą równiusienkie .
1. Mak płuczemy na drobnym sicie, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem ,aż do przykrycia , zostawiamy na noc. Odcedzamy i mielimy dwa razy . Następnie dzielimy na 3 równe części.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 C .
3. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę , dodajemy mak, bułkę i kasze oraz proszek i ekstrakt, mieszamy. Białka ubijamy dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy . Tortownice samo dno wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i pieczemy około 25 minut .Po upieczeniu studzimy i tak dwa pozostałe.
Krem waniliowy
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder. Mascarpone mieszamy osobno następnie dodajemy niewielka ilość ubitej śmietany i mieszamy ,dodajemy całość oraz ekstrakt i pastę do pozostałej śmietany. Mieszamy całość.
Poncz
Mieszamy wodę z likierem .
Konfitura
Konfiturę można lekko podgrzać jeżeli jest zbyt twarda i przecieramy przez sitko jeżeli zawiera skórki pomarańczowe, studzimy.
Złożenie:
Pierwszy blat delikatnie ponczujemy i smarujemy połową konfitury , następnie wykładamy połowę kremu, jeżeli chcecie ozdobić wierzch i boki musicie podzielić masę na 3 części.Kładziemy drugi blat ponczujemy konfitura i krem , ostatni blat. Schładzamy około 3 godziny.
Po tym czasie pokrywamy kremem maślanym , schładzamy , pokrywamy lukrem plastycznym i dekorujemy.
Pięknie się prezentuje.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiękna dekoracja.Tort makowy uwielbiam i też robię :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tort makowy. Upiekłaś wspaniały. A dekoracja? Sliczna :)
OdpowiedzUsuńjeszcze raz gratuluje talentu artystycznego...piękny torcik ;)
OdpowiedzUsuń