Tort makowy z kremem waniliowym i konfiturą pomarańczową

Wykonanie tego torciku nie było trudne, robiłam go dla  znajomych :) na urodziny  mamy, która piekła obłędne makowe torty, trochę się boje czy jej mój zasmakuje ;). Nie mam pojęcia jak smakował jutro się dowiem jedynie powiem tyle że masa była obłędna, a ciasto makowe wspaniałe, tyle udało mi się zakosztować ;). Przepis znalazłam na stronie m-n-i-a-m.blogspot.com, a ona na  stronie Moje Wypieki :).
Musiałam troszkę zwiększyć ilość ciasta ponieważ potrzebowałam średnice  26 cm. Kwiaty kupiłam polecam firmę Natalia, natomiast pączki wykonałam sama :), jak na pierwszy raz nawet nieźle wyszły :D.



Składniki : na tortownicę 26 cm 


Wykonałam każdy blat oddzielnie podane proporcje x 3(oprócz maku , mak dzielimy na 3 równe porcje po namoczeniu i zmieleniu wychodzi wtedy około 250 g na porcje )


  • 450 g maku ( na cały tort )
  • 135 g cukru kryształu drobnego
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do nasączenia :

  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki wody

Krem waniliowy :


  • 600 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki 36 %
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo :

  • słoiczek konfitury pomarańczowej
  • krem maślany
  • 1 kg masy plastycznej 
  • barwnik ecru
  • barwnik zielony 
  • kwiaty do dekoracji 
  • lukier królewski do koronki

Opis wykonania :


Blaty makowe 


Wykonałam je oddzielnie z prostego powodu by mieć pewność ,że nic mi nie opadnie i będą równiusienkie .

1. Mak płuczemy na drobnym sicie, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem ,aż do przykrycia , zostawiamy na noc. Odcedzamy i mielimy  dwa razy . Następnie dzielimy na 3 równe części.

2. Piekarnik nagrzewamy do 180 C .

3. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę , dodajemy mak, bułkę i kasze  oraz proszek i ekstrakt, mieszamy. Białka ubijamy dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy . Tortownice samo dno wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i pieczemy około 25 minut .Po upieczeniu studzimy i tak dwa pozostałe.


Krem waniliowy


 Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder. Mascarpone mieszamy osobno następnie dodajemy niewielka ilość ubitej śmietany i mieszamy ,dodajemy całość oraz ekstrakt i pastę  do pozostałej śmietany. Mieszamy całość.


Poncz 


Mieszamy wodę z likierem .


Konfitura 


Konfiturę można lekko podgrzać jeżeli jest zbyt twarda i przecieramy przez sitko jeżeli zawiera skórki pomarańczowe, studzimy.


Złożenie:


Pierwszy blat delikatnie ponczujemy i smarujemy połową konfitury , następnie wykładamy połowę kremu, jeżeli chcecie ozdobić wierzch i boki musicie podzielić masę na 3 części.Kładziemy drugi blat ponczujemy konfitura i krem , ostatni blat. Schładzamy około 3 godziny. 
Po tym czasie pokrywamy kremem maślanym , schładzamy , pokrywamy lukrem plastycznym i dekorujemy. 





Komentarze

  1. Pięknie się prezentuje.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna dekoracja.Tort makowy uwielbiam i też robię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię tort makowy. Upiekłaś wspaniały. A dekoracja? Sliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze raz gratuluje talentu artystycznego...piękny torcik ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)