Ziemniaczki na dwa sposoby
Uwielbiam te ciastka bez pieczenia i chyba nie ma osoby, która by ich nie próbowała :). Można je wykonać z resztek biszkoptu, herbatników. Ja robię je z herbatników, gdyż nigdy nie zbywa mi biszkoptu ;).
Masło ucieramy z cukrem na puch dodajemy starte żółtka, ucieramy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wiórki. Całość dokładnie wyrabiamy lekko schładzamy. Formujemy kulki, możemy obtoczyć w kokosie.
Herbatniki blendujemy, aż będą sproszkowane. Dodajemy miękkie masło, bakalie i alkohol. Wszystko dokładnie ugniatamy. W razie potrzeby gdyby masa była zbyt sucha możemy dodać1 -2 łyżki mleka. Formujemy kulki obtaczamy w kokosie lub kakao, mielonych orzechach.
Składniki :
Ziemniaczki kokosowe
- 100 g masła
- 2 ugotowane żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 350 g cukru pudru
- 200 g wiórków kokosowych
Ziemniaczki z kakao
- 300 g herbatników
- 13 dag masła
- 2 kopiate łyżki kakao
- kieliszek spirytusu
- 10 dag pokrojonych bakali u mnie orzechy
- kokos
Opis wykonania:
Ziemniaczki kokosowe
Masło ucieramy z cukrem na puch dodajemy starte żółtka, ucieramy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wiórki. Całość dokładnie wyrabiamy lekko schładzamy. Formujemy kulki, możemy obtoczyć w kokosie.
Ziemniaczki z kakao
Herbatniki blendujemy, aż będą sproszkowane. Dodajemy miękkie masło, bakalie i alkohol. Wszystko dokładnie ugniatamy. W razie potrzeby gdyby masa była zbyt sucha możemy dodać1 -2 łyżki mleka. Formujemy kulki obtaczamy w kokosie lub kakao, mielonych orzechach.
Świetne są te kuleczki. Skusiłaś mnie. Mam wszystkie składniki, więc chętnie je zrobię. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń