Ciasto Wszystkiego Najlepszego

Kolejne ciasto Siostry Anastazji pyszne, wymagające trochę pracy jak wszystkie jej ciasta ale warte wykonania :). Ciasto piekłam dla znajomych dlatego tylko takie zdjęcia :).




Składniki : 


Biszkopt kakaowy x 2

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki ( niecałe)
  • 2 łyżeczki kakao

 Ciasto kokosowe

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa orzechowa

  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki mielonych orzechów
  • 2 łyżeczki mocnego naparu z kawy
  • cukier puder 

Masa śmietankowa

  • 1/2 L śmietany kremówki
  • 1 opakowanie czerwonej galaretki
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny 
  • 2 łyżki cukru pudru

 Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń
  • pokrojona drobno czekolada

 Polewa :

  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany

Opis wykonania :

Biszkopt kakaowy



Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier, następnie żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao. Wylewamy na wyłożoną papierem formę tylko dno i pieczemy w 180 C około 15 - 20 minut. Pieczemy dwa ale osobno :).

Ciasto kokosowe


Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy kokos wymieszany z mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy pieczemy w tej samej formie co poprzednie ciasta. Pieczemy w 180 C około 20 - 25 minut- do suchego patyczka.


Masa orzechowa


Masło ucieramy, dodajemy cukier puder około 4 - 5 łyżek, ale to zależy od was jak słodką masę chcecie uzyskać. Dodajemy orzechy, kawę i jak ktoś chce 2 - 3 łyżki spirytusu ;). Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.


Masa śmietankowa


Żelatynę i galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy dodajemy cukier puder i tężejącą galaretkę mieszamy.


Polewa


Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, cukier, kakao, margarynę rozpuszczamy, dodajemy namoczoną żelatynę i  mieszamy do połączenia się składników. Po lekkim przestudzeniu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.


Składanie :


Biszkopt kakaowy, połowa masy z orzechów, ciasto kokosowe, pozostała masą orzechową, pokrojone brzoskwinie, pokrojona drobno czekolada, masa śmietankowa, biszkopt orzechowy, polewamy polewą.




Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. robiłam je parę lat temu, potwierdzam, jest pyszne choć pracochłonne ale bardzo podzielne

    OdpowiedzUsuń

Instagram