Ciasto Wszystkiego Najlepszego
Kolejne ciasto Siostry Anastazji pyszne, wymagające trochę pracy jak wszystkie jej ciasta ale warte wykonania :). Ciasto piekłam dla znajomych dlatego tylko takie zdjęcia :).
Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier, następnie żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao. Wylewamy na wyłożoną papierem formę tylko dno i pieczemy w 180 C około 15 - 20 minut. Pieczemy dwa ale osobno :).
Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy kokos wymieszany z mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy pieczemy w tej samej formie co poprzednie ciasta. Pieczemy w 180 C około 20 - 25 minut- do suchego patyczka.
Masło ucieramy, dodajemy cukier puder około 4 - 5 łyżek, ale to zależy od was jak słodką masę chcecie uzyskać. Dodajemy orzechy, kawę i jak ktoś chce 2 - 3 łyżki spirytusu ;). Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Żelatynę i galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy dodajemy cukier puder i tężejącą galaretkę mieszamy.
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, cukier, kakao, margarynę rozpuszczamy, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Po lekkim przestudzeniu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Biszkopt kakaowy, połowa masy z orzechów, ciasto kokosowe, pozostała masą orzechową, pokrojone brzoskwinie, pokrojona drobno czekolada, masa śmietankowa, biszkopt orzechowy, polewamy polewą.
Składniki :
Biszkopt kakaowy x 2
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki ( niecałe)
- 2 łyżeczki kakao
Ciasto kokosowe
- 5 białek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 20 dag wiórek kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa
- 1 kostka masła
- 4 łyżki mielonych orzechów
- 2 łyżeczki mocnego naparu z kawy
- cukier puder
Masa śmietankowa
- 1/2 L śmietany kremówki
- 1 opakowanie czerwonej galaretki
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
- pokrojona drobno czekolada
Polewa :
- 1/2 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
Opis wykonania :
Biszkopt kakaowy
Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier, następnie żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao. Wylewamy na wyłożoną papierem formę tylko dno i pieczemy w 180 C około 15 - 20 minut. Pieczemy dwa ale osobno :).
Ciasto kokosowe
Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy kokos wymieszany z mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy pieczemy w tej samej formie co poprzednie ciasta. Pieczemy w 180 C około 20 - 25 minut- do suchego patyczka.
Masa orzechowa
Masło ucieramy, dodajemy cukier puder około 4 - 5 łyżek, ale to zależy od was jak słodką masę chcecie uzyskać. Dodajemy orzechy, kawę i jak ktoś chce 2 - 3 łyżki spirytusu ;). Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Masa śmietankowa
Żelatynę i galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy dodajemy cukier puder i tężejącą galaretkę mieszamy.
Polewa
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, cukier, kakao, margarynę rozpuszczamy, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Po lekkim przestudzeniu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Składanie :
Biszkopt kakaowy, połowa masy z orzechów, ciasto kokosowe, pozostała masą orzechową, pokrojone brzoskwinie, pokrojona drobno czekolada, masa śmietankowa, biszkopt orzechowy, polewamy polewą.
robiłam je parę lat temu, potwierdzam, jest pyszne choć pracochłonne ale bardzo podzielne
OdpowiedzUsuń