Ciasto Wszystkiego Najlepszego

Kolejne ciasto Siostry Anastazji pyszne, wymagające trochę pracy jak wszystkie jej ciasta ale warte wykonania :). Ciasto piekłam dla znajomych dlatego tylko takie zdjęcia :).




Składniki : 


Biszkopt kakaowy x 2

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki ( niecałe)
  • 2 łyżeczki kakao

 Ciasto kokosowe

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa orzechowa

  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki mielonych orzechów
  • 2 łyżeczki mocnego naparu z kawy
  • cukier puder 

Masa śmietankowa

  • 1/2 L śmietany kremówki
  • 1 opakowanie czerwonej galaretki
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny 
  • 2 łyżki cukru pudru

 Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń
  • pokrojona drobno czekolada

 Polewa :

  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany

Opis wykonania :

Biszkopt kakaowy



Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier, następnie żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao. Wylewamy na wyłożoną papierem formę tylko dno i pieczemy w 180 C około 15 - 20 minut. Pieczemy dwa ale osobno :).

Ciasto kokosowe


Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy kokos wymieszany z mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy pieczemy w tej samej formie co poprzednie ciasta. Pieczemy w 180 C około 20 - 25 minut- do suchego patyczka.


Masa orzechowa


Masło ucieramy, dodajemy cukier puder około 4 - 5 łyżek, ale to zależy od was jak słodką masę chcecie uzyskać. Dodajemy orzechy, kawę i jak ktoś chce 2 - 3 łyżki spirytusu ;). Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.


Masa śmietankowa


Żelatynę i galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy dodajemy cukier puder i tężejącą galaretkę mieszamy.


Polewa


Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, cukier, kakao, margarynę rozpuszczamy, dodajemy namoczoną żelatynę i  mieszamy do połączenia się składników. Po lekkim przestudzeniu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.


Składanie :


Biszkopt kakaowy, połowa masy z orzechów, ciasto kokosowe, pozostała masą orzechową, pokrojone brzoskwinie, pokrojona drobno czekolada, masa śmietankowa, biszkopt orzechowy, polewamy polewą.




Komentarze

  1. robiłam je parę lat temu, potwierdzam, jest pyszne choć pracochłonne ale bardzo podzielne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)