Kaczka z jabłkami i żurawiną

W sumie muszę się przyznać, że po raz pierwszy robiłam kaczkę, ale była pyszna polecam ten przepis :).



Składniki :

  • 1 kaczka około 2 kg
  • słoiczek żurawiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcz
  • 3 jabłka 
  • sól,pieprz
  • tymianek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru

Opis wykonania :


1. Kaczkę myjemy i osuszamy, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę nacieramy całą kaczkę, następnie nacieramy solą i pieprzem z zewnątrz i wewnątrz. Kaczkę układamy w naczyniu zalewamy sokiem wyciśniętym, z  połowy pomarańczy.Odstawiamy najlepiej na całą noc.

2. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, masło rozgrzewamy na patelni dodajemy jabłka, cukier i dusimy około 5 minut. Dodajemy żurawinie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 


3. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Kaczkę nadziewamy farszem jabłkowo-żurawinowym spinamy wykałaczkami, układamy w żaroodpornym naczyniu .Polewamy sokiem z pozostałej połówki pomarańczy.


4. Kaczkę pieczemy około 80 minut w 180 C. polewając ją co jakiś czas powstałym sosem. Jeżeli kaczka będzie się zbyt szybko i mocno rumienić przykrywamy ją wówczas folią aluminiową.







Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Bardzo smakowicie wygląda. Myślę, że była smaczna :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń

Instagram