Keks mocno bakaliowy

Tak spóźniony, ale ja w sumie keksa mogłabym jeść co niedziele tak bardzo je lubię :).


Składniki :

  • 30 dag bakalii mieszanych
  • 2 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Opis wykonania:


1. Bakalie siekamy i oprószamy 2 łyżkami mąki. 

2. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku. Miksujemy, aż masa będzie puszysta.

3. Wsypujemy przesiana z proszkiem mąkę, mieszamy dodajemy bakalie i ubita piane z białek delikatnie łączymy.

4. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką podłużnej formy. Pieczemy około 60 minut w 180 C.



Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. bardzo ładnie udekorowany :)
    fakt, keks to jedno z tych ciast, które można by było jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram