Rolada z piersi indyka w galarecie

Bardzo smaczna rolada w galarecie, nadziewana mięsem mielonym z morelami, lepsza niż kupne wędliny :).





Składniki :

  • 1,3 kg fileta z indyka
  • 50 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 10 dag suszonych moreli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sól, pieprz czarny

Opis wykonania :


1. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło, posiekane morele i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrabiamy.

2. Filet myjemy, osuszamy, lekko rozkrawamy i rozbijamy by uzyskać ładny kształt by dobrze zawinąć roladę.

3. Mięso nacieramy przeciśniętym przez praskę  czosnkiem, solą i pieprzem. Na płacie rozkładamy masę z mięsa mielonego, zwijamy roladę i obwiązujemy nicią.

4. Roladę umieszczamy w brytfance podlewamy 1/4 szklanki wody, przykrywamy pokrywką. Pieczemy około 70 minut w 200 C.

5. Roladę po upieczeniu przekładamy na talerz i studzimy najlepiej pozostawić ją na całą noc.

6. Roladę kroimy na plastry, układamy na półmisku, żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody dodajemy do gorącego bulionu, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Studzimy. 

7. Gdy galaretka będzie już tężeć zalewamy mięso na półmisku.



źródło : Mięsa na zimno - sprawdzone przepisy

Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Bardzo smacznie wygląda Twoja rolada. Domowe wyroby zawsze są lepsze niż ze sklepu. Zapisze przepis do wykorzystania. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. Rolada super robiłam na Święta i Nowy Rok pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Instagram