Rolada z piersi indyka w galarecie
Bardzo smaczna rolada w galarecie, nadziewana mięsem mielonym z morelami, lepsza niż kupne wędliny :).
1. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło, posiekane morele i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
2. Filet myjemy, osuszamy, lekko rozkrawamy i rozbijamy by uzyskać ładny kształt by dobrze zawinąć roladę.
3. Mięso nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Na płacie rozkładamy masę z mięsa mielonego, zwijamy roladę i obwiązujemy nicią.
4. Roladę umieszczamy w brytfance podlewamy 1/4 szklanki wody, przykrywamy pokrywką. Pieczemy około 70 minut w 200 C.
5. Roladę po upieczeniu przekładamy na talerz i studzimy najlepiej pozostawić ją na całą noc.
6. Roladę kroimy na plastry, układamy na półmisku, żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody dodajemy do gorącego bulionu, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Studzimy.
7. Gdy galaretka będzie już tężeć zalewamy mięso na półmisku.
źródło : Mięsa na zimno - sprawdzone przepisy
Składniki :
- 1,3 kg fileta z indyka
- 50 dag mięsa mielonego z łopatki
- 10 dag suszonych moreli
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- sól, pieprz czarny
Opis wykonania :
1. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło, posiekane morele i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
2. Filet myjemy, osuszamy, lekko rozkrawamy i rozbijamy by uzyskać ładny kształt by dobrze zawinąć roladę.
3. Mięso nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Na płacie rozkładamy masę z mięsa mielonego, zwijamy roladę i obwiązujemy nicią.
4. Roladę umieszczamy w brytfance podlewamy 1/4 szklanki wody, przykrywamy pokrywką. Pieczemy około 70 minut w 200 C.
5. Roladę po upieczeniu przekładamy na talerz i studzimy najlepiej pozostawić ją na całą noc.
6. Roladę kroimy na plastry, układamy na półmisku, żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody dodajemy do gorącego bulionu, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Studzimy.
7. Gdy galaretka będzie już tężeć zalewamy mięso na półmisku.
źródło : Mięsa na zimno - sprawdzone przepisy
rewelacyjnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda Twoja rolada. Domowe wyroby zawsze są lepsze niż ze sklepu. Zapisze przepis do wykorzystania. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńRolada super robiłam na Święta i Nowy Rok pozdrawiam
OdpowiedzUsuń