Sernik z ziemniakami
Przepis ten długo mnie kusił w końcu postanowiłam zrobić go na święta i okazał się bardzo pyszny, wilgotny, z bardzo delikatnym spodem. Co jest ważne bardzo długo pozostaje świeży. Polecam wypróbujcie ten przepis.
1. Z mąki , 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 2 jajek, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru i 1 cukru waniliowego zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy ciasto na dnie.
2. Ugotowane ziemniaki i ser mielimy dwukrotnie.1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy i 4 żółtka ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy ser z ziemniakami, budyń, łyżeczkę proszku do pieczenia i na końcu ubitą z 6 białek pianę.
3. Pieczemy w 180 C bez termoobiegu na środkowej półce około 90 minut, średnia blaszka.
źródło : Encyklopedia kulinarna Ciasta
Składniki :
- 1 kg sera białego
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 6 jajek
- 7 średnich ziemniaków
- 1 cukier waniliowy
- 3 czubate łyżki budyniu śmietankowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubione bakalie u mnie żurawina i skórka kandyzowana z cytryny i pomarańczy
Opis wykonania :
1. Z mąki , 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 2 jajek, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru i 1 cukru waniliowego zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy ciasto na dnie.
2. Ugotowane ziemniaki i ser mielimy dwukrotnie.1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy i 4 żółtka ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy ser z ziemniakami, budyń, łyżeczkę proszku do pieczenia i na końcu ubitą z 6 białek pianę.
3. Pieczemy w 180 C bez termoobiegu na środkowej półce około 90 minut, średnia blaszka.
źródło : Encyklopedia kulinarna Ciasta
Przepis pyszny i ciasto pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMnie też kusi od dawna, muszę się w końcu za niego zabrać :)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda pysznie :)