Zakwas na barszcz czerwony

Domowy najlepszy jest bardzo prosty w wykonaniu, a smak barszczu wigilijnego z jego dodatkiem wspaniały. Zachęcam do przygotowania swojego domowego, możecie również pić go na co dzień jest bardzo zdrowy :)




Składniki :

  • około 1/2 kg buraczków
  • 2 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu czarnego

Opis wykonania:


Buraczki dokładnie szorujemy szczoteczką by usunąć ewentualny piasek, kroimy na grubsze plastry. Układamy buraczki ciasno w wyparzonym słoju 1 L, po bokach uciskamy czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i pieprz. Całość zalewamy letnią przegotowaną wodą, buraczki muszą być całkowicie zalane wodą. Słój zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni. Ubytek wody należy uzupełniać, po 7 dniach zakwas będzie już odpowiednio kwaśny należy go przecedzić i  przelać do buteleczki. Przechowujemy w lodówce.





Podobne Przepisy

4 komentarze

  1. Ja też zawsze barszczyk na domowym zakwasie robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przydatny przepis, nie ma to jak barszczyk:)

    OdpowiedzUsuń

Instagram