Zakwas na barszcz czerwony

Domowy najlepszy jest bardzo prosty w wykonaniu, a smak barszczu wigilijnego z jego dodatkiem wspaniały. Zachęcam do przygotowania swojego domowego, możecie również pić go na co dzień jest bardzo zdrowy :)




Składniki :

  • około 1/2 kg buraczków
  • 2 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu czarnego

Opis wykonania:


Buraczki dokładnie szorujemy szczoteczką by usunąć ewentualny piasek, kroimy na grubsze plastry. Układamy buraczki ciasno w wyparzonym słoju 1 L, po bokach uciskamy czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i pieprz. Całość zalewamy letnią przegotowaną wodą, buraczki muszą być całkowicie zalane wodą. Słój zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni. Ubytek wody należy uzupełniać, po 7 dniach zakwas będzie już odpowiednio kwaśny należy go przecedzić i  przelać do buteleczki. Przechowujemy w lodówce.





Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)