Babka makowo - cytrynowa

Święta się zbliżają powolutku i pora by poczuć ich klimat :). U mnie zaczęłam od nowych przepisów na babki oto jedna z nich makowo -  cytrynowa, delikatna i puszysta, krojona jeszcze ciepła  ;).




Składniki :

  • 150 g margaryny
  • 100 ml mleka
  • 30g suchego maku
  • 130 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z 1 cytryny

Opis wykonania:


Mak zalewamy 50 ml wrzącego mleka i odstawiamy na 15 minut. Margarynę ucieramy na puch z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując, dodajemy pozostałe mleko, sparzony mak, skórkę i sok z cytryny oraz przesianą z proszkiem mąkę, wszystko dokładnie mieszamy Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy. Pieczemy w 180 C około 50 minut. Studzimy na kratce.




źródło: Smaki Życia 04/2014 Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015

Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Cudowna ta baba :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealna w świeta i makowa co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podkradam przepis :) wspaniale wygląda

    OdpowiedzUsuń

Instagram