Babka makowo-cytrynowa

Święta się zbliżają powolutku i nadchodzi pora, aby poczuć ich klimat :). U mnie zaczęłam od nowych przepisów na babki. Oto jedna z nich: makowo-cytrynowa, delikatna i puszysta, krojona jeszcze ciepła  ;).




Składniki :

  • 150 g margaryny
  • 100 ml mleka
  • 30 g suchego maku
  • 130 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z 1 cytryny

Opis wykonania:


Mak zalewamy 50 ml wrzącego mleka i odstawiamy na 15 minut. Margarynę ucieramy na puch z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując, dodajemy pozostałe mleko, sparzony mak, skórkę i sok z cytryny oraz przesianą z proszkiem mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy. Pieczemy w 180 C około 50 minut. Studzimy na kratce.




źródło: Smaki Życia 04/2014 Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015

Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)