Babka makowo-cytrynowa
Święta się zbliżają powolutku i nadchodzi pora, aby poczuć ich klimat :). U mnie zaczęłam od nowych przepisów na babki. Oto jedna z nich: makowo-cytrynowa, delikatna i puszysta, krojona jeszcze ciepła ;).
Mak zalewamy 50 ml wrzącego mleka i odstawiamy na 15 minut. Margarynę ucieramy na puch z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując, dodajemy pozostałe mleko, sparzony mak, skórkę i sok z cytryny oraz przesianą z proszkiem mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy. Pieczemy w 180 C około 50 minut. Studzimy na kratce.
źródło: Smaki Życia 04/2014
Składniki :
- 150 g margaryny
- 100 ml mleka
- 30 g suchego maku
- 130 g cukru pudru
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka i sok z 1 cytryny
Opis wykonania:
Mak zalewamy 50 ml wrzącego mleka i odstawiamy na 15 minut. Margarynę ucieramy na puch z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując, dodajemy pozostałe mleko, sparzony mak, skórkę i sok z cytryny oraz przesianą z proszkiem mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy. Pieczemy w 180 C około 50 minut. Studzimy na kratce.
źródło: Smaki Życia 04/2014
Cudowna ta baba :-) wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńidealna w świeta i makowa co uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpodkradam przepis :) wspaniale wygląda
OdpowiedzUsuń