Babka ucierana z mąką kukurydzianą
Pyszna i delikatna, a dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ma piękny kolor. Jest w sam raz na świąteczny stół :).
Margarynę ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę, następnie ucieramy cały czas dodając pojedynczo jajka. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i ucieramy. Wlewamy rum i sok, dokładnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy.
Pieczemy około 50 minut w 180 C.
źródło : Ciasta Domowe kwiecień 2014
Składniki:
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 150 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml rumu
- 50 ml soku pomarańczowego
Opis wykonania:
Margarynę ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę, następnie ucieramy cały czas dodając pojedynczo jajka. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i ucieramy. Wlewamy rum i sok, dokładnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy.
Pieczemy około 50 minut w 180 C.
źródło : Ciasta Domowe kwiecień 2014
Ach te baby :-) cudna Ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuń