Chałka



Oto kolejny wypiek z serii Wypiekanie na śniadanie, tym razem przepis zaproponowała Bernadeta i pochodzi on z bloga  Culinary adventures in the kitchen. Tym razem troszeczkę w innym wydaniu koszyczkowym, a dokładną instrukcję znajdziecie TU. Z racji tego iż dopiero dochodzę do siebie po ostrej grypie, zapomniałam o kruszonce... Ja nie wiem jak można o niej zapomnieć, ale zapomniałam. Trudno, i tak już dawno zjedzona :).



tłumaczenie  podesłane przez Bernadetę

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka suchych drożdży (7 g)
  • 1/2 szklanki miodu 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego
  • 4 jajka 
  • 1 łyżka soli 
  • 4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 4 szklanki pełnoziarnistej mąki (można zamienić na samą mąkę pszenną)
  • 1-2 łyżki maku lub sezamu (opcjonalnie)

 

Opis wykonania:

W dużej misce wymieszamy drożdże z ciepłą wodą. Wymieszamy razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodajemy mąkę (po jednej filiżance na raz), mieszając po każdym dodaniu. Omączamy ręce do wyrabiania ciasta. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, nie może się nie kleić. Przykrywamy folią w misce lub ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat. 

Jeśli chcesz, możesz zrobić mniejsze chałki. Wtedy dzielimy ciasto na 16 kawałków i zaplatamy

Wykładamy blachy papierem i umieszczamy gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykrywamy folią lub czystym ręcznikiem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Rozmącamy pozostałe jajka i smarujemy bułki. Posypujemy makiem lub sezamem, jeżeli chcemy.
Małe okrągłe warkocze pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Bułki powinny wydawać głuchy dźwięk, gdy postukamy w nie od dołu. Studzimy na stojaku przez co minimum 1 godzinę przed pokrojeniem.


Wraz ze mną wypiekali:




Komentarze

  1. Idealne bułeczki, wyobrażam sobie ten zapach domowego pieczywa

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczne! dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ładnie zawinięte! Dzięki za wspólny wypiek :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne chałeczki Justyno, dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne chałeczki :)
    Dzięki za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają świetnie!!! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Matko, jakie cudne! Dziekuje za wspolne wypiekanie)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne chałki, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)