Chałka
tłumaczenie podesłane przez Bernadetę
Składniki:
- 2 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka suchych drożdży (7 g)
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 łyżka soli
- 4 szklanki mąki uniwersalnej
- 4 szklanki pełnoziarnistej mąki (można zamienić na samą mąkę pszenną)
- 1-2 łyżki maku lub sezamu (opcjonalnie)
Opis wykonania:
W dużej misce wymieszamy drożdże z ciepłą wodą. Wymieszamy razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodajemy mąkę (po jednej filiżance na raz), mieszając po każdym dodaniu. Omączamy ręce do wyrabiania ciasta. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, nie może się nie kleić. Przykrywamy folią w misce lub ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi swoją objętość.Wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat.
Jeśli chcesz, możesz zrobić mniejsze chałki. Wtedy dzielimy ciasto na 16 kawałków i zaplatamy
Wykładamy blachy papierem i umieszczamy gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykrywamy folią lub czystym ręcznikiem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Rozmącamy pozostałe jajka i smarujemy bułki. Posypujemy makiem lub sezamem, jeżeli chcemy.
Małe okrągłe warkocze pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Bułki powinny wydawać głuchy dźwięk, gdy postukamy w nie od dołu. Studzimy na stojaku przez co minimum 1 godzinę przed pokrojeniem.
Wraz ze mną wypiekali:
Idealne bułeczki, wyobrażam sobie ten zapach domowego pieczywa
OdpowiedzUsuńfantastyczne! dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńjak ładnie zawinięte! Dzięki za wspólny wypiek :>
OdpowiedzUsuńPiękne chałeczki Justyno, dziękuję za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńŚliczne chałeczki :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne wypiekanie!
Wspaniałe bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie!!! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPiękne i apetyczne bułki :)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńMatko, jakie cudne! Dziekuje za wspolne wypiekanie)
OdpowiedzUsuńŚliczne chałki, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuń