Babka owocowa

Pyszna babka! I tu było moje zdziwienie, bo jest drożdżowa, a w smaku smakuje jak pół-drożdżowe ucierane ciasto :). Jak zauważyliście - u mnie brak mazurków, ponieważ po prostu ich nie robię, wolę ciasta i babki. Raz-dwa ozdobione polewą, nie bawię się, poza tym są one dla mnie po prostu zbyt słodkie.  Ale o gustach się nie dyskutuje, ewentualnie można o nich porozmawiać ;)



Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g cukru + 2 łyżki
  • 100 g margaryny
  • 150 ml mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 200 g suszonych owoców papai i ananasa
  • 3 łyżki rumu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Opis wykonania:


Mąkę mieszamy ze szczyptą soli oraz cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę rozpuszczamy, wlewamy do niej mleko i odstawiamy. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru i odstawiamy, aż uzyskają płynną konsystencję. Do mąki wlewamy drożdże, mleko z margaryną, dodajemy 2 jajka i chwilkę wszystko zarabiamy. Odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy namoczone w rumie owoce wraz z nim i ponownie wyrabiamy ciasto. Przekładamy do wysmarowanej i posypanej mąką formy, dokładnie równo rozkładamy. Ciasta nie odkładamy do ponownego wyrastania w formie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C bez termoobiegu (z termoobiegiem 150 C) i pieczemy około 60 minut.  Studzimy w formie, dowolnie dekorujemy.




Podobne Przepisy

1 komentarze

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

Instagram