Babeczki czekoladowe
A oto kolejny pomysł na babkę na świąteczny stół - mocno czekoladowe babeczki z dodatkiem kawy i siekanej czekolady. Pyszności - wypróbujcie :). Ja upiekłam w małych formach, by mieć malutkie babeczki. Zawsze takie piekę przed Wielką Sobotą i rozdaję znajomym do koszyczków :).
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Wsypujemy mąkę, przesianą z sodą i solą, śmietanę i miksujemy. Mieszamy z czekoladą. Napełniamy natłuszczone i oprószone mąką foremki do 3/4 wysokości i pieczemy w 180 C około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy :).
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 120 g masła
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 50 g posiekanej czekolady gorzkiej lub kropelek do zapiekania
Opis wykonania:
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Wsypujemy mąkę, przesianą z sodą i solą, śmietanę i miksujemy. Mieszamy z czekoladą. Napełniamy natłuszczone i oprószone mąką foremki do 3/4 wysokości i pieczemy w 180 C około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy :).
Ale śliczne te babeczki :-)
OdpowiedzUsuńCudne maleństwa :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń