Babka ucierana z mąką kukurydzianą

Pyszna i delikatna dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ma piękny kolor, w sam raz na  świąteczny stół :).


Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 150 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml rumu
  • 50 ml soku pomarańczowego

Opis wykonania:


Margarynę ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę, następnie ucieramy cały czas dodając pojedynczo jajka. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i ucieramy. Wlewamy rum i sok dokładnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy. 
Pieczemy około 50 minut w 180 C.




źródło : Ciasta Domowe kwiecień 2014

Podobne Przepisy

2 komentarze

Instagram