Chałka



Oto kolejny wypiek z serii Wypiekanie na śniadanie, tym razem przepis zaproponowała Bernadeta i pochodzi on z bloga  Culinary adventures in the kitchen. Tym razem troszeczkę w innym wydaniu koszyczkowym, dokładną instrukcję znajdziecie TU. Z racji tego iż dopiero dochodzę do siebie po ostrej grypie zapomniałam o kruszonce... no ja nie wiem jak można o niej zapomnieć, ale zapomniałam trudno i tak już dawno zjedzona :).



tłumaczenie  podesłane przez Bernadetę:

Składniki:



  • 2 1/2 szklanki ciepłej wody , 
  • 1 łyżka suchych drożdży 7g
  • 1/2 szklanki miodu 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego
  • 4 jajka 
  • 1 łyżka soli 
  • 4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 4 szklanki pełnoziarnistej mąki (można zamienić na samą pszenną)
  • 1-2 łyżki maku lub sezamu (opcjonalnie)

 Opis wykonania:


W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę, jeśli potrzeba (wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi się.

Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach.
Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech rosną przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Rozmącić pozostałe jajka i posmarować bułki. Posypać makiem lub sezamem, w razie potrzeby.
Małe okrągłe warkocze piec w 180st. przez 20 minut. Bułki powinny od spodu wydać głuchy dźwięk jeśli w nie postukamy. Schłodź na stojaku przez co najmniej jedną godzinę przed krojeniem.


Wraz ze mną wypiekali:



Podobne Przepisy

11 komentarze

  1. Idealne bułeczki, wyobrażam sobie ten zapach domowego pieczywa

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczne! dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ładnie zawinięte! Dzięki za wspólny wypiek :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne chałeczki Justyno, dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne chałeczki :)
    Dzięki za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają świetnie!!! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Matko, jakie cudne! Dziekuje za wspolne wypiekanie)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne chałki, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń

Instagram