Babka marmurkowa

Pyszna i szybka w wykonaniu i chociaż jest dużo rodzajów przepisów już na blogu to  dodaje kolejny sprawdzony przepis.






Składniki:


  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 sztuk jajek
  • 15 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • kilka kropli olejku cytrynowego
  • skórka otarta z 1 cytryny

Opis wykonania:


Białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta dodajemy ubitą pianę, olejek, skórkę oraz proszek do pieczenia, wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej dodajemy kakao, mieszamy.
Oba  ciasta łączymy kilkoma obrotami łyżki.
ciasto przekładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką formy. Pieczemy w 180 C około 35 minut.




Podobne Przepisy

4 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Zgadza się jest niezastąpiona i lubiana :).

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie! Sto lat nie jadłam ciasta marmurkowego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj ten przepis przypadnie ci do gustu :).

      Usuń

Instagram