Racuchy drożdżowe z jabłkami
Uwielbiam racuchy, kojarzą mi się z dzieciństwem. Mama często je robiła z jabłkami lub bez, do dziś pamiętam ich smak. Przepis jest prosty, nie wymaga zbytniej pracy i czasu by ciasto wyrosło.
Zamiast jabłek możemy dodać banany, ananasa lub śliwki w sezonie. Pyszny obiad w sam raz na piątek.
Zamiast jabłek możemy dodać banany, ananasa lub śliwki w sezonie. Pyszny obiad w sam raz na piątek.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki stołowe cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 4 dag drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- 3 duże jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder
- cynamon
Opis wykonania:
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże oraz cukier, miksujemy by drożdże się rozpuściły. Dodajemy jajka i przesianą mąkę, dokładnie wyrabiamy ciasto mikserem.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na grubsze plasterki, dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy w głębszej patelni lub rondlu olej, nakładamy na rozgrzany tłuszcz łyżką ciasto, smażymy z obu stron na złoty kolor.
Odsączamy po usmażeniu na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
takie klasyczne, domowe przepisy, pomimo, że znane od pokoleń nigdy się nie znudzą :) mniam.
OdpowiedzUsuń