Babka marmurkowa

Pyszna i szybka babka w wykonaniu, i chociaż jest już dużo przepisów na blogu, to  dodaje kolejny sprawdzony przepis.






Składniki:


  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 sztuk jajek
  • 15 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • kilka kropli olejku cytrynowego
  • skórka otarta z 1 cytryny

Opis wykonania:


Białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy ubitą pianę, olejek, skórkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. 
Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
Oba  ciasta łączymy kilkoma obrotami łyżki.
ciasto przekładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką formy. Pieczemy w 180 C około 35 minut.




Komentarze

  1. Wygląda smakowicie! Sto lat nie jadłam ciasta marmurkowego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj ten przepis przypadnie ci do gustu :).

      Usuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)