Suflet czekoladowy
Lubicie suflety ja bardzo, niby proste, a zarazem trudne. Suflety maja to do siebie, że lubią opadać taki to urok sufletu. Jednak czy warto się zniechęcać do ich wypieków - zdecydowanie nie. Zwłaszcza, gdy spróbujecie tego delikatnego wnętrza i spieczonej zewnętrznej skórki. Suflet należy przygotować i od razu podać, wnętrze możecie wzbogacić dodatkiem malin czy innych mrożonych owoców, które umieszczamy na dnie kokilek.
Składniki : poj. 130 ml- 150 ml 4 szt
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 3 białka
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Opis wykonania:
Śmietankę podgrzewamy by była gorąca, jednak nie możemy dopuścić do jej zawrzenia. Dodajemy do śmietanki posiekana czekoladę, mieszamy do połączenia się i całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dodajemy cukier puder, mieszamy. Masę odstawiamy by lekko wystygła, ma być letnia. Wówczas dodajemy żółtko i sok z cytryny, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Do masy czekoladowej dodajemy 1/3 ubitych białek delikatnie mieszamy łopatką, dodajemy pozostałą pianę i ponownie mieszamy.
Kokilki dokładnie smarujemy masłem i oprószamy drobnym cukrem. Rozlewamy masę na 4 naczynka, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na około 20- 25 minut.
Po upieczeniu zaraz podajemy.
Mniam ☺
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten suflet :-)
OdpowiedzUsuń