Brioszka z wanilią
Kolejny wypiek z automatu, szczególnie polecam tym, którzy uwielbiają dodatek wanilii w wypiekach. Brioszka jest delikatna i ma wspaniały waniliowy aromat.
Składniki: około 650 g chleba
- 400 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 2 łyżeczki zmielonej wanilii/pasty waniliowej
- cukier waniliowy
- 240 ml mleka
- 1/2 łyżeczki drożdży piekarskich
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka soli
Opis wykonania:
Do formy do pieczenia wlewamy ciepłe mleko i roztopione masło. Dodajemy cukier, sól, wanilię i cukier waniliowy. Następnie mąkę oraz drożdże. Wybieramy program na chleb słodki oraz stopień zarumienienia skórki.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Ależ puszysta! Coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuń