Pieczone udka z cytryną

Pomysł na szybki obiad, chyba nic nie wymaga mniejszego zainteresowania niż pieczony kurczak. Jednak lubię go dobrze przyprawić i pozostawić kilka godzin by idealnie przeszedł aromatem przypraw. Często stosuje kupuje mieszanki przypraw i nie ma w tym nic złego czy szkodliwego, jeżeli dokładnie czytamy skład owych przypraw. Niestety większość z nas kupuje oczami ni myśląc by przeczytać co znajduje się w składzie danego produktu. Najlepszym przykładem są wiaderka z tzw. serem sernikowym - poczytajcie kilka rodzajów i poszukajcie "sera" !
Będąc ostatnio w hipermarkecie porównałam 10 rodzajów i tylko 2 miały w swoim składzie 100 % ser, reszta no cóż. Tak samo jest z innymi produktami, jeszcze jedną rzeczą której wcale nie polecam to używanie produktów light - porównajcie ile tam dopiero jest chemii w porównaniu do tego samego produktu w wersji tradycyjnej.
Wracając do kurczaka wyszedł pyszny z chrupiącą skórką i pysznym cytrynowym aromatem.
Użyłam przyprawy Kamis  przyprawa do kurczaka złocista - kupiłam ją  sama i nikt nie płaci mi za jej lokowanie na blogu ;). W jej składzie nie znajdziecie nic prócz soli, papryki słodkiej, gorczycy białej, czosnku, kolendry, kurkumy, kozieradki, chili, imbiru, cynamonu, kminu rzymskiego, goździków i gałki muszkatołowej.




Składniki: na 4 osoby



  • 4 udka
  • przyprawa Kamis do złocistego kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 2 cytryny
  • 2 cebule

Opis wykonania:


Kurczaki dzielę, myję i wycieram do sucha, oprószam solą i pieprzem , następnie każdy kawałek dokładnie nacieram przyprawą Kamis. Układam na blaszce do pieczenia, polewam sokiem z 1 cytryny. Pomiędzy układam wcześniej wyszorowaną i pokrojoną w grubsze plastry cytrynę oraz grubo pokrojoną na plastry cebulę. Odstawiam na kilka godzin ( na ogół przygotowuje kurczaka rano i piekę około 12 więc maceruje się 3-4 godziny).
Kurczaka wkładam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę około 40 minut, podczas pieczenia polewam go co jakiś czas sosem powstałym przy pieczeniu. 


Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)