Brioszka z bananem i orzechami laskowymi z automatu

Kolejny przepis na pyszną brioszkę, jak zdążyliście zauważyć przepisów na nie jest dosyć sporo. Ja po prostu bardzo je lubię, nie ma jak wrzucić kilka składników do maszyny i za 3 godziny, gdzie w międzyczasie mogę zrobić milion innych rzeczy - mam gotowy pyszny wypiek. Ta jest obłędna z dodatkiem banana, jego aromat czuć od razu po ukrojeniu, a jakie to dobre z kremem czekoladowym :D. Oczywiście do ich wypiekania nie trzeba mieć koniecznie automat, wystarczy ręcznie dobrze wyrobić ciasto dodając na samym końcu dodatki, a następnie przenieść ciasto do blaszki i odstawić do wyrośnięcia, po czym upiec w piekarniku w 190 C około 45 minut.






Składniki: na 700g


  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g margaryny lub masła
  • 150 ml mleka
  • 60 g cukru
  • opakowanie drożdży suchych 7g
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 banany pokrojone w plasterki
  • 60 g orzechów laskowych

Opis wykonania:


Do formy wlewamy rozpuszczoną margarynę, mleko, roztrzepane jajka. Następnie wsypujemy cukier i sól oraz na samym końcu mąkę i drożdże.Wybieramy program -  ja ustawiłam na wypiek chleba bez soli około 2:30h. Wybieramy najniższą wagę pieczywa i najniższy poziom zrumienienia skórki.
Po sygnale dźwiękowym wrzucamy dodatki. Po upieczeniu studzimy na kratce.



Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram