Chałka cynamonowa z bakaliami

Przepis na pyszną, słodką chałkę z dodatkiem mojego ulubionego cynamonu oraz z bakaliami. Ja użyłam mieszanki keksowej. Chałka jest pyszna i puszysta, w sam raz na śniadanie.


Składniki:

  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1/2 szklanki bakalii
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g masła

Opis wykonania:

W ciepłym mleku roztapiamy masło.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, cynamon, sól oraz jajka. Mieszając, wlewamy mleko i wyrabiamy dokładnie ciasto. W razie potrzeby możemy podsypać dodatkowo mąką. Gdy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki, wkładamy je do natłuszczonej delikatnie olejem miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto na stolnicy. Dzielimy na 3 lub 4 kawałki, rolujemy wałki ciasta i zaplatamy chałkę.
Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy ponownie na 30 minut.
Po tym czasie smarujemy żółtkiem, zmieszanym z 2. łyżkami wody. Pieczemy w 180 C około 50 - 60 minut, aż patyczek będzie suchy.


Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)