Chałka cynamonowa z bakaliami

Przepis na pyszną słodką chałkę z dodatkiem mojego ulubionego cynamonu oraz bakaliami. Ja użyłam mieszanki keksowej, chałka jest pyszna i puszysta w sam raz na śniadanie.


Składniki:


  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1/2 szklanki bakalii
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g masła

Opis wykonania:



 W ciepłym mleku roztapiamy masło.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, cynamon, sól oraz jajka. Mieszając wlewamy mleko i wyrabiamy dokładnie ciasto. W razie potrzeby możemy podsypać  dodatkowo mąką. Gdy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki wkładamy je do natłuszczonej delikatnie olejem miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 h.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto na stolnicy. Dzielimy na 3 lub 4 kawałki, rolujemy wałki ciasta i zaplatamy chałkę.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy ponownie na 30 minut.
Po tym czasie smarujemy żółtkiem zmieszanym z 2 łyżkami wody. Pieczemy w 180 C około 50 - 60 minut, aż patyczek będzie suchy.


Podobne Przepisy

2 komentarze

Instagram