Mega czekoladowe, wilgotne muffiny

Szukałam przepisu, który odda wszystko co lubię w muffinach czekoladowych; czyli wilgotny środek i tą bombę czekoladowego smaku. I udało się po przeszukiwaniach  różnych przepisów znalazłam ten wyjątkowy. Muffiny nie tracą swojej świeżości, u nas zostały jeszcze 3 sztuki, które stoją 3 dzień i są tak samo pyszne jak pierwszego. Dlaczego jeszcze zostały hmm... przepis jest na naprawdę spore muffiny nam wyszło 12 naładowanych ciastem do maxa i w dodatku sporo wyrosły, a na dokładkę pączki przez dwa dni :).









Składniki: na 12 sztuk


  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki czekolady białej do zapiekania lub zwykłej posiekanej czekolady
  • 1/2 szklanki gorzkiej czekolady posiekanej lub tej do zapiekania
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 113 g roztopionego masła

Opis wykonania:


Zasada jest prosta, mieszamy składniki suche w jednej misce, mokre w drugiej z tym, że masło musi być wystudzone. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie, ale i szybko mieszamy. 
Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy i pieczemy 20 minut w 190 C. I już gotowe pyszne czekoladowe muffiny. Ja dodałam tylko gorzką posiekaną czekoladę, bo białą zjadły krasnoludki :).
źródło:Snapquide







Podobne Przepisy

6 komentarze

  1. Ojojoj mniam zjadłabym. Chyba jutro czeka mnie pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam nie wiem czy moja prośba się już nie powiela, piszę komentarz ten sam 4 raz a ja tylko chcę wiedzieć które proporcje sody są właściwe gdyż powtarza się w przepisie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę błąd ma być 1 łyżeczka sody i 1/2 łyżeczki soli 😊 już poprawiam.

    OdpowiedzUsuń

Instagram